Víno z Čejkovic

Rozhovor s Jiřím Domanským

Můžeš nám přiblížit začátky tvého vinaření?

Vystihne to jednoduché slovo – totiž genetika. Protože moji rodiče jsou oba dva vystudovaní vinaři v Modré na Slovensku. Tím to začalo. Pocházím z Hovoran, vinohrad jsme vždycky měli, já jsem tam rodičům pomáhal. Moje profesní cesta byla ale trošku jiná. Já chtěl vždycky léčit zvířata, takže o vinaření jsem nějak dopředu nepřemýšlel a přihlásil se na veterinu. Pak jsem zběhnul na medicínu a teď léčím děti.

Ty pracuješ v Dětské nemocnici v Brně, že?

Ano, jsem dětský hematolog, léčím selhání kostní dřeně.

No, ale ta genetika, kterou jsem zmiňoval na začátku, funguje. Tak nějak se mi to obloukem vracelo k tomu, co jsem dělal od mlada. Docházelo mi, že vinařina má pro mě smysl. Čím dál více mě to baví. Člověk utíká k tomu, co má jako koníček, od profesních těžkostí tam, kde je mu dobře.

Jak se dá skloubit tvé zaměstnání doktora a vinařství?

Velmi těžce. Vinobraní se dá ještě nějak naplánovat, ale třeba zelené práce, v květnu a červnu, jsou pro mě nejnáročnější. Naštěstí už jsem pochopil, že to nemůžu všechno dělat sám.

Mám maminku, která je úžasná, je agronom vinic celý život, baví ji to tam. Má ale svůj věk a vím, že není možné, aby tam byla i v budoucnu ve stejné intenzitě. V poslední době se proto snažím využít pomoci různých kamarádů a známých, kteří mají rádi víno, a v rámci protislužby je oslovit.

Kdo tě naučil vyrábět víno?

Byla to škola života, protože tatínek mně zemřel, když mi bylo 16 let. Do té doby jsem se od něj naučil, co jsem mohl. Potom mě učil kmotr a maminka. I teď se učím, pořád se učím… V tom je ta vinařina půvabná.

A máš nějakého mentora ve vinařství? S kým se radíš, když potřebuješ?

Pár jich je, ale vídáme se méně, než bych chtěl. Navíc bych nerad na někoho zapomněl, takže je raději nebudu jmenovat. Pouze jim touto formou poděkuji.

Vinice máš vlastní? V jakých lokalitách?

Vinice mám dvě. Jedna je po rodičích, taková velice pěkná lokalita v Hovoranech v trati Díly Za humny. A potom mám vinici tady v Čejkovicích v trati Niva hrbatá, zhruba stejně velkou. Je to v obou případech 2,5 tisíce keřů. Takže celkem necelý hektar. Hrozny občas i nakupuju. Někdy méně, někdy více. Záleží na tom, jak se zadaří prodej vína.

Jak máš staré vinice?

První vinici jsem sadil těsně před promocí, to bylo v dubnu 2000. Potom mě hrozně naštvala politika vyjednávání při vstupu do Evropské unie, kdy byl v roce 2004 stop-stav. Proto jsem se v tu dobu snažil koupit nějaké pozemky a vysadit mladou vinici. Ta je v Čejkovicích, a vysadil jsem ji tedy těsně před vstupem do EU. Takže mám mladé vinice. Snažím se o ně starat pečlivě.

A vysadil sis tam odrůdy, které máš rád ty, nebo co rozhodovalo?

Ano, mám tam pinoty. Na ty jsem byl vždycky zatížený.

S věkem a zkušenostmi se mění názory. Možná by teď strategie volby odrůd byla jiná. Ale vlastně jsem spokojený.

Jaké další odrůdy pěstuješ?

Vedle Rulandy bílé, šedé a Chardonnay mám i nějaký Ryzlink, Hibernal, z červených Frankovku a Zweigeltrebe.  

Jaká je produkce vašeho vinařství?

V průměru vyrobím asi 10 tisíc lahví ročně. Mám zhruba 6 bílých odrůd, pak rosé a 3 až 4 červená vína. K tomu občas frizzante.

Plánuješ v budoucnu nějaké novinky? Třeba v podobě sektu, pet-natu či oranžového vína?

Náš sklep teď čeká na dodávku nových i použitých dubových sudů, první myšlenka je tedy sklep zaplnit sudy. Z 90% budou na červená vína. No a výzva č. 2 je sekt. To mě láká. To je hudba snad docela blízké budoucnosti, tak do 2 let.

Sklep U Zámecké zahrady využíváš k uskladnění vín a slouží také jako penzion, že?

Ano. Mám tady ubytování, k tomu i sauna, vířivka, kulečník, ale hlavně zahrada s altánem, grilem a udírnou. Terasa je otočena k východu, krásně se tam nad ránem vítá nový den. :)

Jak se ti jeví ročník 2021? Jsi spokojený?

Já jsem spokojený, mám je ještě ve fázi školení, lahvovat chci koncem června. Jeví se velmi slibně.

Jaká je vlajková loď vašeho vinařství?

Na Rulandské bílé jsem pyšný a pravidelně je povedené.  U červených vín nespěchám, dlouho na sudu, naučil jsem spoustu mých přátel zlomit předpojatost, že na Moravu jen pro bílá vína….

Kde obvykle prezentuješ svá vína?

Nejvíc se je snažím ukázat ve sklepě při degustacích. Při mém pracovním vytížení asi nikdy nebudu jezdit po nějakých festivalech, poutích a podobně. Možná sem tam nějaká lokální či oblastní výstava.

Moji zákazníci jsou hlavně ze zdravotnických kruhů. Jsou to jednak spolužáci z veteriny, to jsou hodně dříči, kteří rádi večer vyplňují papíry u sklenky vína. :) Potom kruhy medicínské, ti samozřejmě taky rádi jezdí do sklepa, takže díky tomu se to tak nějak nabaluje a samo si dělá reklamu, zaplať Pán Bůh za to.

Jaká máš rád vína ze zahraničí?

Hmmm, tady nemám úplně nastudováno…. Z časových důvodů moc cest do zahraničních vinařství nebylo. Spíše jen na dovolených a při medicínských kongresech. Užil jsem si Chile, ze Santiaga do Valparíso je několik vinařství, skvělá červená vína. Mám rád i Alsasko. Hlavně Ryzlinky. Na Madeiře jsem zase propadl fortifikovaným vínům, což jsem nečekal, že mi tak budou chutnat.

Plány do budoucna?

Sudy, sekt, snad i nové vinice.

Hodně záleží na tom, jak se bude vyvíjet odbyt. Doba je teď nejistá, nejdřív Covid, teďka válka na Ukrajině. Pro mě hrozně smutné téma, takže uvidíme. Je to divná doba.

Máš nějakou filozofii, jakou razíš ve vinařství?

Nespěchej, šetrně a trpělivě, v souladu s přírodou, víno ti to vrátí.

Jsi rád, že ses stal členem spolku Čtvrtečníci?

No jéje. Spolek sleduji několik let, kluci to dělají s obrovským nadšením a velmi profesionálně. Fandil jsem jim. A pak si řekl, že by to pro mě mohla být další atestace, výzva. Cíl je, abych se něco přiučil a zvýšil kvalitu našich vín, přitom se nadále bavil vinařením. :) 

Jakou láhev si otevřeš dnes večer?

Protože jsem dárce krve a jsem pozvaný zítra na odběr, tak dneska už to bude jenom o vodě. Ale určitě si dám den poté. :)

Jako doktor – můžeš nám posvětit větu: Víno je zdravý alkohol?

Určitě je zdravější než lihoviny. Je to nápoj zdravý, nápoj kulturní.                

Resveratrol, polyfenoly, antioxidační látky, to už je všechno popsané. Pan profesor Šamánek na to měl krásnou studii s Veltlínským zeleným a železničáři od Trutnova. Tato studie prokázala zlepšení kardiovaskulárních parametrů při pravidelném pití vína. A nejen studie, třeba francouzský paradox, tedy dlouhověkost vinařů ve Středomoří, kombinace vína a středomořské stravy. Toto známe a víme. Ale všeho s mírou.

Díky za tvůj čas!