Víno z Čejkovic

První čtvrtek u Radochů!

První čtvrtek v roce 2012 jsme zavítali k mladému, perspektivnímu vinaři Jiřímu Radochovi. Nálada na první ochutnávce byla velmi uvolněná a přátelská, s jistým očekáváním, jaká vína se podařila vinařům v ročníku 2011. 

Jako první vzorek nám Jirka nalil Müller thurgau. Příjemné lehké víno s jemnou kyselinkou a ovocnou aromatikou. Následovalo kabinetní Neuburské, jenž z poloviny kvasilo spontánně a z poloviny pomocí ušlechtilých kvasinek a poté byli tyto podíly sceleny. Velký ohlas měl kabinetní Cabernet sauvignon rosé, víno lososové barvy v aromatice s tóny černého rybízu. Následovala pecka večera a to Veltlínské zelené, pozdní sběr. Suché víno s banánovými tóny a krásně zakomponovanou kyselinkou. Velmi zajímavé je také Sylvánské zelené v pozdním sběru, které svým decentním zbytkovým cukrem určitě osloví dámské publikum.

 Z červených vín jsme ochutnali velmi příjemný Modrý portugal, na kterém jsme si pěkně pochutnali, zkrátka pití na celou noc. Další v pořadí byla našlápnutá Frankovka, pozdní sběr, kterou Jirka školí v dubovém sudu a určitě na tuto odrůdu nikterak nespěchá. Neronet si pan Vinař nechal na konec. Není se čemu divit. Hutné, kávovo-čokoládové víno nenechá nikoho v klidu a je jasné, že tato barvířka bude u zákazníků velmi oblíbená. 

 

Jirka, jak všichni víme, je velký fanda nejen čejkovického fotbalu, ale i dobrých vín, což také předvedl na své ochutnávce. Na prvním čtvrtku jsme si moc pochutnali a pomyslná laťka byla nasazena vysoko. Malý vinař s velkým srdcem Jirka Radocha nám dokázal, že právem patří do našeho spolku.