Víno z Čejkovic

Pro změnu k Veverkům

Po týdnu opět navštěvujeme klan Veverků, ale samozřejmě těch co vinaří v ulici Na Větřáku - Veverka Tomáš a František.Úvod degustace patřil Stribogu. Sekt kvašený v lahvi z odrůdy Rulandské modré 2011 zrál osmnáct měsíců na jemných kalech. Tomáš je jedním z čejkovických propagátorů biovinic a následně nás čekalo ochutnání právě těchto vín, u kterých se využívá spontánní fermentace a několikaměsíční míchání na kvasnicích. Ryzlink vlašský byl intenzivně aromatický, květnatý. V chuti naprosto suchý, ale šťavnatý a minerální. Aromatika jablíček, hrušek a grepů byla u Veltlínského zeleného. Třetím biovínem byl Ryzlink rýnský s jemnou vůní meruněk a rozkvetlé lípy.
Polosuché bylo Rulandské šedé s jemnou vůní po naměklých hruškách. Chuť vyvážená, velmi příjemná se znatelným zbytkovým cukrem. Intenzivní vůni měl kabinetní Muškát ottonel. V chuti až medové pláství. Růžový kavalír je známkové víno tohoto vinařství. Názývá se tak, protože toto víno bylo poprvé oficiálně servírováno po uvedení opery Růžový kavalír od skladatele Richarda Strausse při zahajovací ceremonii Pražského jara. Jedná se o růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe a Cabernet sauvignon. Nejsladším vínem v této řadě byl Tramín s 25 gramy zbytkového cukru.
Další zajímavostí vinařství je Sevar. Jedná se o červené víno s intenzivní muškátovou vůní a kořenitou uhlazenou chutí s nižší kyselinkou. Vůní přezrálých třešní se prezentoval Dornfelder v pozdním sběru. Výrazná vůně, plná, viskózní chuť s jemným tříslem ukazuje na zrání v použitých barikových sudech. Opakem je jakostní Alibernet s výrazným tříslem a odrůdovou aromatikou. Vínem na delší zrání v barikových sudech je Rulandské modré nyní ležící necelé tři měsíce na sudu.
Rulandské modré 2012 leží již patnáct měsíců na nových baricích. Myšlenkou je, nechat ho ležet minimálně 24 měsíců. Jedná se nyní o velmi pevné víno s výraznou ovocně-čokoládovou vůní a jemnou sladkou dochutí.
V nových sudech také zraje Cabernet sauvignon 2012. Opět velmi dobrý polotovar. Závěrem degustace si pro nás Tomáš připravil několik zajímavostí.
Mladý Hibernal ležící v novém barikovém sudu vyráběn bez síry s dlouhou macerací rmutu. Víno oranžové barvy s obrovskou škálou vůní a chutí. Toto víno má obrovský potenciál a jsme všichni zvědaví, až ho ochutnáme opět příští rok.
Rulandské modré 2011 výběr z cibéb je excelentní víno se šestnácti gramy zbytkového cukru a bohatou paletou vůní.
Alibernet 2013 ledové. Mošt dosáhl cukernatosti 43°NM. Výrazná vůně fíků a kandovaných datlí a nádherná chuť tohoto vína udělala tečku za víny Tomáše Veverky.