Víno z Čejkovic

Pozval Petr Bíza

Osmá hodina odbyla a sestava Čtvrtečníků byla připravena na další degustační večer. Ten zahájil Petr Bíza Müllerem thurgau. Müller v přívlastkové kvalitě s jemnou aromatikou, plnou minerální chutí.

Cabernet Sauvignon v provedení rosé s příjemnou jahodovou barvou, ovocnou aromatikou a svěží pikantní kyselinkou rozvedl polemiku o velikosti bazénu k dobrému rosé vínu :) Veltlínské zelené s aromatikou golden jablka a pepřovou dochutí nás již znovu zavedlo myšlenkami i diskuzí k ročníku 2011.

Pětifázovou sklizní byla zpracována odrůda Chardonnay. Aromatika exotického ovoce přecházející až do tónů rozinek či botrytidy s pikantní kyselinkou v chuti. Velké ovace sklidil Sauvignon s deseti gramy zbytkového cukru a aromatikou nektarinek, broskví a černého rybízu.

Zajímavostí byl Irsai oliver, jehož rmut ležel tři dny v kryotanku. Výsledkem je víno květinového aroma s převahou šeříku a sušených meruněk, mandarinek a pomerančů. Chuť je svěží, kořenitá s příjemnou kyselinkou.

Jediné bílé víno ročníku 2010 jsme ochutnali Ryzlink rýnský, který nám deklaroval rozdíly posledních dvou ročníků.

Návrat do ročníku 2011 obstaral Modrý portugal. Ovocité aroma s lehkou jahůdkou v chuti. Následoval Neronet s aromatikou ostružin, černých jeřabin a švestek. Třetím červeným byl hutný Cabernet Sauvignon s tóny kávy a hořké čokolády.

Po vložce tří červených vín jsme přešli k hřebu večera a to snoubení jatýrek foie gras s víny Rulandské šedé a Tramín. Rulandské šedé v provedení polosladké s aromatikou přezrálého banánu až rozinek a Tramín s tóny rozkvetlé růže až botrytidy se s podávanými jatýrky nádherně doplňovala. Konec mladých vín obstaralo Petrovo Víno - aroma lesních jahod, ananasu, jahodová chuť s intenzivní pikantní kyselinkou.

Po důkladném vypláchnutí skleničky vodou následovala degustace tzv. polotovarů, tj. vín, které se ještě školí, či získávají na kvalitě ležením v sudech. Prvním vzorkem byl Tramín zrající v novém barikovém sudu s jemným vypálením. Při výrobě vína nebylo použito kvasinek, filtrací ani čiření, proběhla třídenní macerace na slupkách.

Z červených vín jsme ochutnali ročníky 2011, 2010 a 2008 Grand Cuvée Bizé, což je cuvée složené z odrůdy Rulandské modré a Merlot.

Grand Cuvée Caberner zraje běžně dvacet měsíců v barikových sudech. Je založeno na odrůdách Cabernet Sauvignon a Neronet. U tohoto cuvée jsme chutnali ročníky 2011, 2009 a 2007.

Na závěr přišlo tradiční hodnocení, které bylo velmi těžké..."já teho moc nenamluvím, já už spím...."