Víno z Čejkovic

Poprvé ve vinařství U Libora

Svá vína nám tentokrát představil Libor Herzán, jeden ze služebně nejmladších Čtvrtečníků. Naši hokejisté nám důvod k radosti neudělali a tak jsme se mohli vklidu soustředit na ochutnávku a diskutovat o vínech, postřicích a dalších vinařských podnětech. Ochutnávku otevřel svěží odrůdový Ryzlink vlašský a polosuchý, lehce muškátový Müller thurgau. Silně ovocné bylo Rulandské šedé, které bylo mícháno tři měsíce na jemných kalech. Svěží gastrostyl. Rulandské modré klaret opět silně ovocné v chuti angreštové. Tramín byl udělán velmi lehký nevtíravý, s nižší kyselinkou a cukrem. Šampionem večera se stalo Chardonnay (15g/l cukr, 8,3g/l kyselin) s intenzivní vůní sladkého medu a citrusů v chuti št'avnaté grepovo pomerančové.
Modrý portugal rosé s vyšší barvou a vůní višní zaujalo pikantní kyselinkou. Tím jsme přechutnali řadu bílých vín ročníku 2012, kdy všechna vína jsou deklarována jako moravská zemská.

Širokou řadu vín starších otevřel Ryzlink vlašský 2011 - víno výrazně naleželé, hladké, příjemně pitelné v diskuzi tipován ročník 2009. Veltlínské zelené 2011 příjemně svěží s tóny sauvignonu. Dornfelder 2012 byl přímo z barikového sudu, v kterém ještě bude ležet. Víno s pěkným potenciálem. Dornfelder 2011 jemně višňových aromat, příjemně pitelný. Rulandské modré, odrůdové intenzivní vůně s lehčí chutí se určitě bude hodit na letní pohodové večery.
Zweigeltrebe 2010 přijemně nazrálé v chuti skořice s pepřem a vyšší kyselinkou. Modrý portugal 2009 byl hutný, plný s výrazně vyšším alkoholem.

Chardonnay 2010 s kyselinkou 12,8 g/l nás myšlenkou vrátil do složitého roku 2010. Nutno říct, že víno bylo velmi příjemné, odrůdové a št'avnaté. Chardonnay 2000 bylo již nazrálé, ale neustále svěží a příjemně pitelné. U Chardonnay 1999 byla již lahvová zralost s opět pikantní kyselinkou. Poslední Chardonnay bylo z ročníku 1998. Z téhož roku jsme ochutnali ještě Tramín červený s výraznou lahvovou zralostí a odrůdovými tóny této odrůdy. Při hodnocení archivů musíme dodat, že všechny chutnané vína byly ve výborné kondici a bylo velmi zajímavé si je přechutnat.

"...1998, to byly roky, kdy jsem byl pár let v komatu..."