Víno z Čejkovic

Pod zámkem u Jakuba Šamšuly

Po čtrnáctidenním půstu nás pozval do svého sklepa vinař Jakub Šamšula. Nedočkaví jedinci si krátili dobu čekání na ty nedochvilné skleničkou Bies´fieldu 2011. Již v plné sestavě začal Kuba degustaci sektem Baphomet 2010, brut, vyrobeným z odrůdy Chardonnay. 

Po příjemném osvěžení jsme vklouzli do ročníku 2011 Ryzlinkem rýnským v pozdním sběru. Rmut ležel tři dny v kryotanku a po kvašení byl míchán na jemných kalech. Víno odrůdové vůně, plné, harmonické chuti. Netradičně druhou odrůdou byl suchý Muškát moravský, citronovo-mandarinkové vůně, lehké chuti s příjemnou svěží kyselinkou. Dva dny v kryotanku ležel rmut Sauvignonu. Styl moravského sauvignonu s aromatikou kopřivy hluchavky a nádechu černého bezu. Mezi vlajkové lodi vinařství patří Chardonnay. Vůně žlutého melounu, banánů, chuť kulatá, plná, ovocná. V kategorii polosuchých vín je Rulandské šedé, květnaté víno s plnou, zaoblenou chutí. Pálava s 32 gramy zbytkového cukru, lehce citronová vůně, krásně svěží, výrazná chuť. Bílá vína zakončil tradičně výborný Hibernal.

Jelikož se Kuba rozhodl zabývat se více bílými odrůdami než červenými, čekali na nás pouze dva vzorky červených vín. Tím prvním byl Cabernet Sauvignon, lehce paprikové vůně, lehčí chuti s tóny jemné mléčné čokolády. Druhým bylo Rulandské modré, jenž zraje v barikových sudech. Víno silného potenciálu, v aromatice jahody, maliny a v chuti jemně připálená povidla.

Kubova kolekce skýtá 12 mladých vín, ale když už jsme dorazili, šáhli jsme do archivů pro srovnání s ročníky předchozími.

Z ročníku 2010 jsme ochutnali Ryzlink rýnský, Sauvignon a Chardonnay. Všechna vína velmi zajímavá, největší ohlas a diskuze byla zda je lepší rýňák či hibernal.

Ročník 2009 prezentovalo Rulandské šedé. Ve víně již je cítit dvouleté ležení, ale i přesto si zachovalo odrůdovou charakteristiku a svěžest.

O Pálavě 2008 jsme před dvěma lety velmi diskutovali jak se toto víno bude vyvíjet. Čas ukázal, že víno v sobě skrývalo obrovský potenciál, je až překvapivě ovocné, citrusové, bez známek delšího ležení na láhvi. Prostě to nejlepší nakonec.