Víno z Čejkovic

Na návštěvě ve Vinařství Novotný - rozhovor

V minulém týdnu jsme si udělali čas na rozhovor s Ing. Pavlem Novotným, zastupujícím vinařství Pavel Novotný – Vinařství Čejkovice. Pravda, nebylo jednoduché Pavla zastihnout, z důvodů jeho velkého pracovního vytížení, avšak naše trpělivé vyčkávání přineslo příjemné popovídání, které se můžete dočíst níže.

Pavel Novotný, který právě včera oslavil své 53 narozeniny – přejeme VŠE NEJLEPŠÍ, žije v Čejkovicích a je také nejvyšším zastupitelem naší obce, starostou! Má dvě krásné dcery a neméně krásnou manželku. Pro mnohé musím konstatovat, že bohužel jsou už všechny tři vdané...:) Zajímavostí v jeho rodině je také to, že se u nich často před jménem objevuje Ing., a to hned šestkrát….:)

Nutno říci, že je Pavel členem místního mužského sboru Révokaz, který také úzce spolupracuje s Vínem z Čejkovic a vystupuje téměř na všech akcích.

Má první otázka zní, co jste studoval?

Po základní škole jsem absolvoval Střední zemědělskotechnickou školu ve Strážnici a pak Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor mechanizace zemědělské výroby. Prostě jsem mechanizátor.

Jaké bylo Vaše předchozí, dřívější zaměstnání?

Zaměstnání bylo víc. Začínal jsem v místním Zemědělském družstvu, pak jsem přešel do ČSAD Hodonín. V roce 1994 jsem začal procovat v České spořitelně, kde jsem pracoval do roku 2005, následoval přechod do Komerční banky, odkud jsem v roce 2006 odešel pracovat pro občany a obec Čejkovice, stal jsem se starostou obce Čejkovice.

Co Vás na práci starosty nejvíce baví?

Práce starosty je velmi různorodá a pestrá. To, co mě nejvíce na práci starosty baví, je budování obce, formování jeho další strategie a posouvání Čejkovic stále dopředu. Na druhé straně je to spousto nových poznatků. Starosta musí rozumět kanalizaci, být stavebním odborníkem, ekonomem, elektrikářem a musí rozhodovat o věcech, které nejsou z jeho oboru. Je to složité, ale odměnou a velkým rozdílem proti předešlým zaměstnáním je to, že člověk vidí výsledek své práce a že tuto práci dělá pro své spoluobčany.

Máte krom vinaření ještě další koníčky?

Ano, vinařství je pro mě skutečně koníčkem. Jsem skutečně šťastný, že vinařství dělám pro radost a ne jako způsob obživy. Moje osobní filozofie je toková, že vinařství slouží jen k poznání, že umíme vyrábět zajímavá vína pro své přátele a známe a až v druhé řadě přispívá do rodinného rozpočtu. A to je odpověď na původní otázku, mnoho času na další koníčky nezbývá, ale mou největší další zálibou je lyžování.

Kdy jste začal vinařit?

Vinohradnictví a vinařství se tak jako v jiných rodinách předává z generace na generaci. Začátky nejsou přesně stanoveny, od mala jsem se motal kolem vinohradu a sklepa. Moc mě to nebavilo, ale to už tak na Moravě chodí. První vysazený vinohrad byl někdy v roce 1990. Tehdy jsem začal samostatně vinařit a pokoušet se o první vína. Byla to doba klasické sudovky pro kamarády. Novodobá historie vinařství Novotný je spojena s vybudováním samostatného vinařství v roce 2013. Od tohoto roku produkujeme lahvové odrůdové víno.

Jak vypadá Váš běžný den ve funkci starosty a „volný den“ ve Vinařství?

Není to nic zvláštního. Přes den pracuji na úřadě, po skončení jdu na druhou směnu do vinařství.

Při kterém zaměstnání si více odpočinete?

Obě činnosti mají svoje pro a proti. Docela si myslím, že se obě společně doplňují a jsou jakýmsi protipólem. Když Vás na radnici některý z občanů „nadzvedne“, máte možnost se jít večer uklidnit do vinařství nebo do vinice. Bývá to balzám na nervy.

Z čeho máte v životě poslední dobou největší radost (…že by nová vnučka)?

Určitě je to narození první vnučky Aničky a taky zajímavý ročník 2016…:-)

Kdo Vám ve vinařství nejvíce pomáhá?

Pomocníky hledám v celé široké rodině a také u přátel. Zejména v období sběru a lahvování. V mezidobí je to nejbližší rodina, nejvíce se v poslední době opírám o zetě, Romana, který je příjemnou akvizicí pro vinařství. Spojení tradice, poctivosti, pracovitosti s mladistvým náhledem, novou energií a také senzorickými schopnostmi nás společně posouvá stále dál a výš.

Vím také, že máte novou řadu vína, na které se víceméně podílel Váš zeť Roman, Cuvvé Friendly 1:1, můžete nám popsat tohle víno?

Tento popis by slušel více Romanovi, ale jedná se směs RB a RM. Toto víno je zapotřebí vyzkoušet a udělat si úsudek sám. Roman s Katuškou stojí také za hravou řadou Deysi. Odlišují se jak etiketou, tak i samotným obsahem. Říkáme jím víno s příběhem, protože každé z těchto vín má svou historii, svůj příběh.

Jaká je Vaše roční produkce?

Začínali jsme s produkcí 7 tis. lahví, poslední rok jsme už lahvovali asi 14 tis. Lahví.

Chystáte se vysazovat nové vinice?

Naše filozofie ohledně výsadby je odlišná od ostatních vinařství. Protože vinařství není naší hlavní činností, máme jen asi 1 ha vlastních vinic. Další surovinu dokupujeme a co se týče výsadby, budeme jen dosazovat malé plochy. Ovšem situace se může změnit, kdo ví.

Co byste vzkázal, dodal, řekl závěrem…., chcete něco zmínit?

Co říci na závěr. Že jsem hrdý na to, že jsem starostou vinařské obce a že jsem také vinařem. Že naše malé rodinné vinařství produkuje kvalitu a našlo si již své zákazníky. Věřím, že i v dalších letech se bude našemu vinařství dařit podle jednoho amerického přísloví: „Bůh pomáhá tomu, kdo se o to přičiní“.

A také bych chtěl všem čtenářům a návštěvníkům našeho webu popřát z celého srdce radostné a požehnané vánoční svátky, pro nejmenší bohatou nadílku, pro ostatní klidné prožití svátků v kruhu rodiny, do nového roku hodně zdraví, pracovních i osobních úspěchů. V novém roce 2017 co nejvíce příjemných chvil s víny z Moravy a zejména z Čejkovic. Zachovejte nám přízeň i v nadcházejícím roce.