Víno z Čejkovic

Degustace ve Vinařství Žarošice

Čtvrteční degustace se již blíží svému konci a my jsme se vydali do dvacet kilometrů vzdálených Žarošic, kde produkuje víno Vinařství Žarošice. Tato vesnice patří mezi nejvýznamnější poutní místa na jižní Moravě. Nedaleko poutního kostela se nachází jediné oficiální vinařství v této vesnici. Po přivítání majitelem vinařství Petrem Svobodou jsme si prohlédli výrobní prostory a usadili se v degustační místnosti, kde pro nás bylo připraveno dvacet vzorků vín.

Veltlínské zelené s vůní grepů a silnou kořenitou chutí zaujalo většinu z nás. Zweigeltrebe rosé mělo bohatou ovocnou vůni a dochuť jahod a višní v jogurtu. Velmi odrůdový byl Ryzlink vlašský. Vína s lehkým zbytkovým cukrem zastupovalo i Rulandské šedé a Ryzlink rýnský. Ryzlink byl vyráběn lehkým odkalením moštu a kvasil bez přídavku kvasinek. P prvním stočení ležel na jemných kalech do konce března. 

Vína polosuchá zastupoval Sauvignon v pozdním sběru. Víno příjemné svěží aromatiky s širokou odrůdovou chutí černého bezu, kopřiv a angreštů. Zajímavým byl též Hibernal s intenzivní květnatou vůní a pikantní kyselinkou. Víno absolutně vhodné k letním pohodovým večerům. Muškát moravský s odrůdovou vůní a kořenitou muškátovou chutí též velmi zaujal. Po Rulandském bílém následovalo Chardonnay s vůní manga a exotického ovoce a zbytkovým cukrem přes třicet gramů. Závěr mladých bílých vín obstarala příjemně odrůdový Tramín.

Řada červených vín nebyla tak široká jako u bílých vín.  Prvním vzorkem bylo lehké Zweigeltrebe vhodné na každodenní popíjení s intenzivní ovocnou vůní i chutí. Intenzivně barevný Dornfelder s vůní višní a třešní a jemnou ovocnou chutí oslovil většinu přítomných. Cabernet sauvignon s nižším alkoholem a jemnou chutí je vhodný na delší ležení. V dvouletých barikových sudech z francouzského dřeva leží Merlot, jehož hrozny měli cukernatost těsně pod hranicí výběru z hroznů. Závěrem jsme ochutnali intenzivně barevný Neronet s vůní hořké čokolády a silnou kávovou chutí se znatelným tříslem.

V jedenáct jsme se nalodili na palubu autobusu a nabrali směr Čejkovice. Doufejme, že každý náš výlet bude stejně tak podařený jako tento.