Víno z Čejkovic

Čtvrtek u Lukáše Hlineckého

Po degustaci polských vín, kterými jsme minulý čtvrtek započali naše scházení se alespoň jednou v měsíci, nejlépe ve čtvrtek, jsme dnes měli tu možnost zavítat do hliněné boudy Lukáše Hlineckého. On byl právě ten první odvážlivec a pozval nás do svého sklepa, který je samozřejmě vymalován do barvy jeho příjmení, tudíž do barvy hliněné. I v tuto nelehkou dobu, kdy vrcholí veškeré přípravy IX. Vinařského plesu, který se koná již za týden 4. 2. 2017, jsme na chvíli spočinuli a ovlažili svá hrdla celkem s více jak dvaadvaceti vzorky…:)

Prvním v pořadí z ročníků 2016 byl vzorek Ryzlink rýnský, moravské zemské víno. Víno nechal Lukáš prokvášet do polosucha a do dnešního dne víno leží na jemných kalech. Dalším vzorkem byl Neuburg v pozdním sběru, hrozny měly při sběru 22,5 °NM. „Neuburg jsem hned vylisoval. Bez jakékoliv macerace. Hrozny mám od svých dvou dodavatelů z Čejkovic, kterých si vážím", říká přes dva metry měřící Lukáš. Po Neuburgu jsme dostali na ochutnání Sylvánské zelené, kabinetní víno, dvakrát stáčený, bez bentonitu. Soudíme jako skvělé svěží víno, kde není ani tak cítit výrazná kyselina, jak již sám název této odrůdy k tomu nabádá. Poté jsme ochutnali Müller Thurgau a Zweigeltrebe rosé. Müller Thurgau s 19 °NM, kabinetní víno, kde byly cítit krásné výrazné tóny grepu, angreštu. Lukáš říká, že tomu tak bylo už od moštu. Víno připomínalo svou vůní až Hibernal, Sauvignon. Zweigeltrebe rosé v pozdním sběru bylo cca 3 hodiny macerováno. Tohle Víno nás zaujalo už na první pohled svou krásně sytou barvou, bylo šťavnaté, aromatické… Jinými slovy krásné sexy víno plně žijící ve své vyváženosti a symbióze s vůní, barvou a chutí. Opravdu vyvážené, nejen letní víno,.. od jednoho z „nejvyšších“ Čejkovických vinařů...:) Po těchto vzorcích jsme se vrátili k vínům sušším - Veltlínské zelené v pozdním sběru, kde převládaly tóny žlutého melounu s příjemnou limetkovou kyselinkou (7 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin). Ryzlink rýnský (22 °NM při sběru) – ležící na jemných kalech, NEMÍCHÁNO -  hodnotíme jako fantastické odrůdové víno s 10 g/l zbytkového cukru, s převládající vůní bylinek a máty. Dále jsme ochutnali Děvín ve výběru z hroznů, dvanáct hodin macerován, Tramín červený s 14,5 % alkoholu, Solaris, který se v Čejkovicích až tak nevyskytuje (cca poslední tři roky), Chardonay v pozdním sběru s 12 g/l zbytkového cukru s vůní krásného kandovaného ovoce a Rulandské šedé, o kterém Lukáš tvrdí, že je to jeho nejdražší víno. „Rulanda šedá se těší velké oblibě u mých zákazníků, proto tyto hrozny opět dokupuji. Bohužel jsem doposud nesehnal jiného dodavatele z Čejkovic…a tak musím dokupovat Rulandu od své ženy, respektive od svého tchána, který si za to nechává pěkně zaplatit“, říká nám s úsměvem na tváři… :)

Po okoštování všech bílých nám hned Lukáš nalévá Rulandské modré ve výběru z hroznů. Víno leží v sudu, nesířeno, odbouráno, po dokvašení leželo nějakých 14 dní v kádích. Pinot má vyšší kyselinu a v sudu leží už od listopadu. Nicméně je to krásně odrůdový Pinot s velkým potenciálem. Dále jsme ochutnali Dornfelder a jako poslední červené Morabernet – ano, je to název dalšího vína, které nezůstalo bez povšimnutí. Jedná se o kupáž Cabernetu moravia s Alibernetem. Ve vůni převládá krásně Alibernet, odrůdy kupážovány v poměru 50% CM a 50% Alibernet. Skvělé víno s osobitým tělem ležící samozřejmě také v sudu. Má vlastnosti velkého vína a předpovídáme mu slavnou budoucnost.

 

Po červených vínech následovalo několik vín fortifikovaných a pak…perla na závěr degustace, která ve Vinařství Hlinecký nesmí chybět - Levandulový švihák trhající rekordy v oblíbenosti. Určitě není nutno tohle víno moc představovat, ale přece jen... málo kdo ví, jak tohle víno vzniklo: „Jednou za mnou přišel známý z Prahy“, povídá Lukáš, „že by měl zájem o něco speciálního na Vánoční trhy, které za nedlouho budou, tak jsem přemýšlel, zašel jsem do sklepa a....“ ……. zbytek historky Vám jistě rád dopoví sám Lukáš a třeba právě u sklenky s Levandulovým švihákem…:) Tak neváhejte a přijeďte na návštěvu k nám…k nám do Čejkovic…:)