Víno z Čejkovic

Čtvrtečníci i letos v Salonu vín

Základní informace o Salonu vín České republiky

Salon vín - národní soutěž vín ČR je finální soutěží systému Národní soutěže vín. V rámci soutěže je každý rok vybráno nejlepší víno s titulem "Šampion", dále "Vítězové kategorií" a "Nejlepší kolekce". Sto nejlepších vín soutěže je oceněno zlatou medailí Salonu vín ČR. Na vlastní soutěž navazuje celoročně otevřený veřejný degustační Salon vín - expozice nejlepších sta vín, umístěná ve sklepních prostorách státního zámku ve Valticích.

V letošním ročníku Salonu vínu zastupuje Víno z Čejkovic Jakub ŠAMŠULA vinařství, Vinařství Petr Bíza, Víno Sýkora a Vinařství Stanislav Konečný.

Stanislav Konečný
Cuvée Pinot Cab 2015, výběr z hroznů
charakteristika vína
: Víno má cihlově granátovou barvu, ve vůni je velmi výrazné se širokou škálou - od ovocných tónů třešní, ostružin, švestek přes vanilku, tabák, pepř po cedrové dřevo. Chuť je mohutná, plná a extraktivní v lehkém vanilkovém kabátku perfektně se doplňující se skořicí, kokosem a kávou.
další info: Zlatá medaile Velkopavlovické podoblasti 2019, Stříbrná medaile Litoměřice 2019, Zlatá medaile Bojnice 2018, Šampion Radošovce 2019, Šampion Čejkovice 2019

VÍNO SÝKORA
Frankovka 2016, pozdní sběr,
charakteristika vína: Barva tmavého rubínu, vůně s nádechem skořice, čokolády a ostružin. Chuť ovocná, sametově kořenitá s dlouhou perzistencí.další info: Zlatá medaile Valtické vinné trhy, Zlatá medaile Vinařské Litoměřice

Ing. Petr Bíza
Tramín červený 2015, výběr z hroznů
charakteristika vína: Macerace hroznů trvající 12 dnů na slupkách ve spojení se zráním ve francouzských dubových sudech barrique (80% nové sudy) po dobu 15 měsíců, vložili do vína intenzivní zlato-jantarovou barvu. Bohatá vůně lískových oříšků, meruněk, růží, vanilkového lusku a zralých pomerančů je snoubena s tóny šípku. Nazrálá, kořenitá chuť zralých meruněk a pomerančů je sladěna s dochutí vanilky a skořice.

Ing. Jakub Šamšula
Ryzlink rýnský 2018, pozdní sběr
charakteristika vína:
Jasná světle žlutá barva s podkresem bílého zlata, nás přivádí k hluboké vůni meruňkového kompotu a bílých květů s patrným projevem nezralé hrušky. Chuť je široká a plná s výrazem broskví, zeleného jablka a pomela s lehkou mineralitou.

 

Systém hodnocení a výběru

Vína přihlášená do Salonu vín musí nejprve projít systémem nominačních oblastních soutěží systému Národní soutěže vín, garantovaných Svazem vinařů ČR (ve vinařské oblasti Morava 4 soutěže pro podoblast znojemskou, mikulovskou, velkopavlovickou a slováckou; dále jedna společná pro vinařskou oblast Čechy). Teprve na základně nominace může přihlásit vinař své víno k hodnocení ve finální soutěži - Salonu vín - národní soutěži vín ČR; kde je hodnoceni dvoukolové. Nejprve odborná porota vybere nejlepších 200 vín a z těch ve finálním kole nejlepších 100 vín, kterým je udělena zlatá medaile Salonu vín České republicky. Ostatní vína ve finální dvoustovce obdží stříbrnou medaili Salonu vín ČR za podmínky získání hodnocení min. 83 bodů ve finálním hodnocení. Zároveň je udělen titul "Šampion", "Vítězové kategorií" a "Nejlepší kolekce". Vinaři mají právo označit láhví takto oceněného vína samolepící známkou s medailí "Salon vín České republiky", která je chráněna Úřadem průmyslového vlastnictví ČR.

Stručná statistika kolekce Salonu vín České republiky 2020: