Víno z Čejkovic

Setkání s víny firmy Hotař Čejkovice, s. r. o.

První červnový čtvrtek jsme zavítali k ochutnávce vín vinařské firmy Hotař Čejkovice, s. r. o. Sklepmistr Marek Herzán pro nás připravil 11 vzorků letošních a 5 vzorků archivních vín.

Z bílých letošních vzorků jsme za šampiona označili šťavnaté Chardonay 2009 PS s širokou sytou vůní. Ta nám připomínala až sauvignonové tóny. Dále pak Rulandské šedé 2009 VH, které bylo označeno za "Lady´s Wine" a suchý Müller Thurgau 2009 PS.

Jednou ze špiček kolekce 2009 je příjemné a svěží Rulandské modré klaret 2009 PS s vůní citrusových plodů, převážně pak mandarinek a pomerančové kůry.

Z růžových vín jsme ochutnali Merlot rosé 2009 PS, u kterého jsme obdivovali perfektní kompinaci chuti s vůn a také jeho krásnou malinovou barvu.

Z červených vzorků se pak líbili všechny, v těchto vínech nebyl vůbec žádný problém, ale za favorita jsme označili Dornfelder 2009 PS s vůní krásné přezrálé třešně, přesně tak, jak to má být.

Teď už přišli na řadu archívy, na které se všichni moc těšili, a zklamání opravdu nepřišlo. Jako první nám byl nalit Děvín 2006 Výběr z bobulí s tóny citronové kůry. "Takto by měl Děvín vypadat, hoši!", ozvala se poznámka od vinaře. Zajímavostí byl Ryzlink vlašský 1996, který byl sice sbírán až v prosinci, ale vyzrál pouze do kabinetu. Pálava 1981 byla naprostou špičkou celého večera. Všichni jsme se shodli, že "toto je archív, jak má archív vypadat!!!" Dále pak miléniový Alibernet 2000 s griotkovými tóny a nakonec exclusivní ořechové portské 1997.

Poznámka jednoho vinaře nakonec: "Vína sice chudší počtem, ale zato bohatá kvalitou!!!"