Víno z Čejkovic

Májové posezení s víny Vinařství Veverka - František a Tomáš

Druhý květnový čtvrtek jsme se sešli k ochutnávce vín Vinařství Veverka - František a Tomáš. Zbýval už jen jeden týden do tradičních čejkovických vinných trhů, přípravy byly v plném proudu, takže jsme potřebovali nějaké to malé roptýlení. Tomáš pro nás otevřel 28 vzorků vín a degustace mohla začít. V tu dobu jsme ještě ani netušuli, že před sebou máme nejlepší koleci vín XVI. Vinných trhů Čejkovice.

Na uvítanou jsme dostali skleničku sektu s chytlavým názvem Stribog. Jméno dostal podle slovanského boha větru, velice nápadité, když vezmeme v úvahu, že Veverci mají ve svém znaku právě větrný mlýn. Sekt je kupáží odrůd Rulandské šedé a Rulandské modré ročníku 2009 a dělán metodou kvašeno v láhvi.

Z bílých vín ročníku 2010 zapůsobila kolekce svěžích "rýňáků". Líbivý byl také decentní Hibernal PS či kořenitý Tramín PS. První zajímavostí u červených vín byla odrůda Sevar, která vznikla křížením odrůd SEYVE VILLARD a SVATOVAVŘINECKÉ. Víno je lehčí s květinovou vůní. Oblíbencem se stal "bůh mezi odrůdami"  - lahodný Cabernet Sauvignon PS 2010 s ovocnou až kompotovou vůní a příjemným tříslem. Nelze opomenout ani šampiona červených vín letošních čejkovických vinných trhů v podání Rulandského modrého VH 2009.

Ke konci degustace jsme měli možnost ochutnat i nějaké ty slaďáky. Zde se vítězem stal ledový Ryzlink vlašský 2008 s medovými až karamelovými tóny. "Toto víno je supr na snídaňu, energie po tem máš... " :-)