Víno z Čejkovic

Zase za vala - Lukáš Hradil

Období chřipek řádí, naše řady jsou lehce oslabené, ale i tak se scházíme v hojném počtu ve sklepě Za valama, kam nás pozval Lukáš Hradil. Na začátek nabíráme lehké zpoždění, protože někteří přespolní čtvrtečníci nemohli najít ten správný sklep a museli nakonec obejít půl dědiny. Ale naštěstí nezmrzli a zúčastnili se.
Degustaci začal Lukáš nejsušším vínem a to Rulandským bílým v pozdní sběru. Víno příjemně odrůdové s ovocnou vůní a chlebovou dochutí. Velmi příjemný osvěžující vzorek. Následovalo již tradiční cuvée Davis z odrůd Zweigeltrebe a Cabernet moravia. Roséčko s dvanácti procenty alkoholu, hrozny přímo lisované, víno velmi ovocité, kde ve vůni převažuje Zweigeltrebe a v chuti moravia. Tradiční Lukášovou výzvou bývá každoročně Chardonnay. Letos zvolil cestu lehčího vína s pikantní příjemnou kyselinkou.
Přechod do polosuchých vín obstaralo velmi povedené Rulandské šedé.
Novinkou sklepa je odrůda Sauvignon. Ochutnali jsme panenskou sklizeň této odrůdy, kterou před lety Lukáš vysadil. Při výsadbě použil sazenice z Francie a to několik klonů této odrůdy tak, aby konečné víno bylo co nejbohatší aromaticky, ale i chuťově. Ve finále byl právě tento vzorek označován za jeden z nejlepších z této kolekce. Aromatika broskví a rybízu a bohatá chuť s výraznou kyselinkou hodně zaujala. Velký boj svedl s následujícím vínem a to Ryzlinkem rýnským ve výběru z hroznů. Bílá vína jsme ukončili Pálavou s 24 gramy zbytkového cukru, limetkovou aromatikou a pevným tělem.
Skok do červených vín obstaral Dornfelder. Tradiční intenzivní barva, aromatika černého ovoce a lehká hořkočokoládová dochuť. Velmi zajímavým byl Cabernet sauvignon ještě ve formě polotovaru již vykazoval velký potenciál. Aby z něho byl velký kluk musí ještě poležet na sudu. Cuvée 2012 a cuvée 2011, vína stejného odrůdového složení (Rulandské modré, Cabernet sauvignon a Modrý portugal) jsme porovnávali. Trumfy v rukou drželo starší cuvée, které oslovilo bohatou aromatikou i zajímavou chutí. Velkou raritou bylo otevření jedné z posledních dvanácti lahví archivního Rulandského modrého z roku 1994. Hrozny pocházely z Novosádů a v té době toto víno bylo vyráběno v padesátilitrovém demižonu. Nebylo co dodat.
Závěr obstarala barvířka Rubinet. Červené víno vyráběné na zbytkovém cukru je Lukášovou zajímavostí.

Před odchodem jsme se ještě vrátili k vybraným vínům a pak se pomalu a spokojeně rozešli domů.