Víno z Čejkovic

Zase na Příhoně - Standa Konečný

Tak jako minulý týden jsme se sešly ve stejné sklepní uličce - Příhon - jen o několik metrů dál - Vinařství Konečný.

K degustaci nás pozvali bratři Koneční - Stanislav a Josef. Ochutnávku zahájilo Neuburské, pozdní sběr vyráběné klasickým postupem bez přídavku kvasinek. Následovalo výborné Veltlínské zelené s odrůdovou aromatikou, kde se pozitivně podepsalo dvouměsíční zrání na jemných kalech. Vysoko nastavenou laťku držel i minerální Ryzlink vlašský s nádherným ovocným aromatem. Suchá vína zakončil Muškát moravský, plný, svěží, kulatý.

Jako první bílé víno se zbytkovým cukrem zařadil Standa Sauvignon, výběr z hroznů. 15 gramů zbytkového cukru, aromatika i chuť černého bezu, hluchavky a kopřivy. Pokračovalo se expresivním Chardnonnay s jemnými banánovými tóny. Velmi zajímavý byl Tramín červený, výběr z hroznů. Tramín lehčího typu, aroma sušeného sena a bílé růže s jemně kořenitou chutí. Ve výběru z hroznů sklidili také Rulandské šedé. Vůně mandarinky a kandovaného ovoce. Závěrečným bílým vínem byl Hibernal. Nadupaná aromatika pomela, červeného grepu a černého rybízu. Nádherně sladěná kyselinka se zbytkovým cukrem. Pro většinu degustujících to nejlepší nakonec.

"Jsme rádi, že ty červené pijeme při ideálních teplotách. V některých sklepech je lepší, dyž je to podchlazené.... co se díváš na mě!!!...

Standa neskrývá, že jeho předností i oblibou jsou vína červená. A tak se podstatná část koštérů těšila právě na tuto část ochutnávky. Tak jako u bílých vín vyzkoušel Stanik i klasickou výrobu u Frankovky. Bez kvasinek v otevřené kádi. Výsledkem je ovocná aromatika a odrůdová chuť s jemnou kyselinkou na závěr. Cabernet Moravia byla již ve vinifikátoru. Aroma pražené kávy, jemná, hladká chuť. Intenzivní barvy a třešňové vůně byl Dornfelder v pozdním sběru. První předkládanou barvířkou byl Alibernet, sbíraný až 15. listopadu loňského roku. Druhou byl Neronet s aromatikou jodové tinktury a ostružin. V chuti hladký, pitelný. Zajímavostí byl Merlot ve výběru z hroznů, velmi intenzivní aromatiky se zbytkovým cukrem 14 gramů. Závěrečným vínem bylo cuvee Pinot cab (60% Rulandské modré a 40% Cabernet Sauvignon), které jsme chutnali jako polotovar z nových barikových sudů. Předpokládaná doba ležení na sudu je minimálně jeden rok. Toto víno v sobě ukrývá obrovský potenciál a již se všichni těšíme na toto víno při ochutnávce v roce 2013.