Víno z Čejkovic

Zájezd do rakouských vinařství-Herrnbaumgarten




Na čtvrtek 4.září jsme připravili pro naše členy malý zájezd do rakouské vinařské obce Herrnbaumgarten (kousek od Valtic), jmenovitě do vinařství Woditschka  (nejlepší zahraniční víno na Valtických vinných trzích za Veltlín DAC) a vinařství Frank (známé svými červenými víny). Pro větší zájem jsme zajistili na zájezd autobus, což nám umožnilo se v družné a bezstarostné náladě dělit o společné očakávání i dojmy na cestě tam i zpět.



__________________________________________________________________________________________________________________


ExklusivWeine R.& M. Woditschka

Motta firmy 


Vinařství hospodaří na 13 ha vinic v systému integrované produkce, v souladu s přírodními vlivy (měsíční fáze, radionika). Zrání bílého vína probíhá v nerezových tancích, červené víno pak výhradně ve dřevěných, částečně barikových sudech. Strategií vinařství je produkovat jednak suchá kabinetní vína a také (z menší části) plná, tělnatá vína pozdních sběrů. Půda s vyšším obsahem vápníku a chladné zářijové noci dodávají jejich hroznům vlastní svěžest a plnou aromatiku. Tyto vlastnosti se snaží šetrným zpracováním také zachovat pro charakter vín v lahvích. Firma dodává na vnitřní trh i na export (Belgie, Holandsko, Japonsko) a zásobuje například i rakouské velvyslanectví ve Washingtonu.

OCENĚNÍ
BUNDESSIEGER 1997 Österreichischer Sortensieger, SALON 1993/94/97/98/99/02/04/06/07/08, LANDESSIEGER 1993/94/96/02/04/08 NÖ-Landesweinmesse Krems, KREIS DER BESTEN 1994/96/97/99/01/02/03/04/06/07/08 Krems, GRAND CRU SIEGER - A LA CARTE, 3 STERNE - VINARIA, FINAL WINE CHALLENGE 2004/05/06/07, VALTICE WINE TROPHY Gold 2006/07/08 ...



Náš pobyt započal krátce po 15:00 hodině-dle domluvy nás vinař pan Woditschka před vesnicí Herrnbaumgarten již očekával. Zavedl nás do svých vinic a ukázal aktuální problém tamních vinařů se zavadáním třapin u odrůd Zweigelt a Svatovařinecké. Ochutnali jsem také pár bobulek dozrávající odrůdy Gelber Muskateller a prohlédli si i vinice s chloubou oblasti Weinviertel-odrůdou Grüner Veltliner. Prošli jsem se vyhlídkou nad vesnicí, prodiskutovali problematiku strojového sběru hroznů a informovali se o rozloze tamních viničních tratí (650 ha, podobně jako u nás v Čejkovicích). Po prohlídce sklepního hospodářství v hospodářském domě rodičů pana Woditschky, jsme se již velmi žízniví těšili na občerstvení a ochutnávku jeho vín. Ta proběhla v dalším ze sklepů, který slouží ke zrání a skladování vín na lahvích.


Degustace začala v letním duchu, velmi svěžím růžovým cuvée a pokračovala přes vynikající veltlínovou řadu DAC (nelze nezmínit zlatý z Valtic- Druxenberg), kořenitý Welschriesling, plné Chardonany a Pinot blanc (zejména La Luna 2006), velmi zajímavý Sauvignon až k velmi příjemnému vínu Muskateller, které se dostává slovy pana Woditschky v Rakousku, zejména u mladých lidí, do módy. Z řady červených vín stojí za zmínku bezesporu odrůda Zweigelt (Elegance), které se vedle veltínů daří v této oblasti velmi dobře. Také další vína ochutnávky byla velmi příjemná, ochutnali jsme Blauburger, Blauer Portugieser, St.Laurent, Merlot (No.9 a příjemný ročník 2002) a skvělá červená cuvée CRX.

Milý pan Woditschka ochotně zodpovídal naše dotazy a otvíral stále nová a nová vína a nebýt toho, že na nás čekala návštěva dalšího vinařství, otevíral by dodnes...


__________________________________________________________________________________________________________________


Weingut Frank

Motto firmy - Dáváme ochutnat spojení kultury a přírody

Firma hospopdaří na 16 ha vinic a její produkci tvoří 120.000 lahví vín.Hlavní odrůdu firmy tvoří Veltlínské zelené, přesto je vinařství známo především červenými víny, jejichž kvalita výrazně přesahuje regionální formát. Terciální sedimenty bohaté na vápník severně od obce Herrnbaumgarten charakteru těchto vín velmi prospívají.Vinařství se pyšní více než 300 letou historií rodinného vinařství, nesnaží se svá vína přizpůsobovat trendům ale naopak zachovává typických charakter poplatný danému kulturnímu a přírodnímu dědictví. Firma disponuje moderními technologiemi, které však využívá v šetrných postupech jednoduchého sklepního hospodářství, ve spojení s ručními pracemi.

Vinařství je také pravidelně oceňováno na regionálních i zahraničních soutěžích (stříbro Challenge du vin, A la Carte – Magazin, rakouský salon vín etc.).



Po nákupu vín ve vinařství Woditschka jsme se před sedmou hodinou rozloučili a následně vyrazili směrem k vinařství Fank (zapomenuté části oděvu nám tam pak pan vinař přivezl). Tam na nás již čekal nejmladší představitel vinařství, pan Harald Frank, který nás také velmi srdečně přivítal a uvedl do velmi moderní a stylové prezentační mistnosti vinařství. Zde jsme ochutnaly prvních pár vzorků (jejich Veltlíny jsou opravdu úžasné- viz Reserve 2006) a pokračovali pak prohlídkou (velmi technologicky pokročilého) vinařského provozu. Také v tomto případě se nám dostalo velmi otevřeného výkladu o jejich vinařské filozofii i konkrétních příkladů zpracování a školení vín. Po prohlídce jsme opět zavítali do prezentačních prostor vinařství, kde na nás již čekala bohatě prostřená tabule k večernímu občerstvení.
Po této večeři jsme opět pokračovali v degustaci. Celá řada ochutnaných bílých vín byla velmi vydařená (zmínit je třeba Riesling 2007), avšak proslulost tohoto vinařství v podobě nabízených červených vín nás pobízela dále. Tato vína nás opravdu nezklamala, počínaje odrůdou Zweigelt, přes skvělé ovocné víno St. Laurent 2007 až po velmi příjemné a vyvážené cuvée M.C.S. 2006 a 2005 jsme si jen potvrzovali pověst, která červeným vínům tohoto vinařství předcházela.
Na závěr jsme opět zakoupili každý pár lahviček a vydali se plni dojmů na cestu domů.

Tento vinařský výlet hodnotili všichni jeho účastníci za velmi zdařilý a inspirativní. Oba vinaři nás velmi příjemně překvapili nejenom svými víny, ale i svým srdečným a otevřeným přístupem. Kolegiální a přátelská atmosféra provázela návštěvy obou vinařů. Zajímavou zkušeností byl odlišný marketingový přístup obou vinařů. Zatímco pan Woditschka upírá stále více zrak k divokému trhu s vínem v ČR (a úspěšně), vinařství Frank se vydalo do otevřeného boje s tvrdou konkurencí rakouských vinařství o elegantní a noblesní klientelu mladých intelektuálů z Vídně.

V obou případech přejeme všechno dobré a těšíme se na další příjemné setkání s nimi a jejich víny.


více obrázků z tohoto zájezdu naleznete zde v GALERII