Víno z Čejkovic

Vinařství Mezi sklepy

Do vinařství Mezi sklepy jsme přijali pozvání od Richarda Pavky, který představil kolekci ročníku 2014 v nově zrekonstruovaných prostorách degustační místnosti nad vinným sklepem. Letošní myšlenkou sklepa je zredukovat šíři odrůd a věnovat se o to intenzivněji odrůdám stávajícím. Novinkou v sortimentu je frizzante z odrůdy Muškát moravský. Intenzivně citrusová vůně s jemnou kořenitostí v chuti a intenzivní náloží oxidu uhličitého osvěžila v horkém podvečeru všechny degustující.
Ochutnali jsme také poslední dvě lahve Mladýho vína Müller thurgau s ovocnou vůní a příjemně strukturovanou chutí. Velmi příjemné bylo suché Neuburské s vůní lískového oříšku.
Cuvée rosé se skládá z 50% Merlotu a 50% Zweigeltrebe. Růžové víno jemné barvy se silnými tóny jogurtů jak ve vůni, tak v chuti. Z pozdních sběrů jsme ochutnali Ryzlink rýnský. Odrůdová aromatika se znatelnými tóny nafty a výraznější kyselinkou v dochuti.
Vlajkovou lodí je Hibernal. Plný kulantní vzorek s 16 gramy zbytkového cukru a zkrocenou aromatikou. Sauvignon z ročníku 2013 s vůní sušených dýňových jader, papriky a hlohu patřil mezi favority večera. Velmi povedený vzoreček. Právem se toto víno dostalo mezi 100 nejlepších vín České republky - do Salonu vín.
Na zbytkovém cukru bylo postaveno Rulandské šedé v pozdním sběru. Expresivní líbivá aromatika s výrazně nasládlou chutí ukončila řadu bílých vín.
Hrozny Modrého portugalu sbíral Richard až mezi posledními odrůdami. Pokus nechat minimální množství hroznů této odrůdy co nejdéle na keři byl velmi pozitivní. Aromatika sušených třešní a višní, chuť s jemným tříslem.
Cabernet moravia s vůní máku a kávy bude určitě vyhovovat milovníkům této odrůdy. Víno odbourávalo na slupkách a skrývá v sobě velký potenciál. Z morávií jsme měli možnost ještě ochutnat velmi příjemný ročník 2013 s vůní přezrálých jahod a ročník 2011 vyráběný v otevřené kádi s kávovou aromatikou a nazrálou jemnou chutí.
Neronet byl s typickou tmavě sytou barvou a vůní kouřovinky a meruňkové marmelády. V chuti náznak jemné barikové chuti. Závěrem jsme ochutnali známkové víno Samotář. Vůně jahod a malin, chuť příjemná, čitelná s nasládlou tečkou.