Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic-Sklep Na Bařině


Jelikož se datum ochutnávky vinařství Sklep Na Bařině krylo s datumem důležitého utkání letošního mistrovství světa v hokeji, měli zarytí hokejový fanoušci tentokrát velké dilema. Když se však na nástěnce vnitřní komunikace portálu objevila zprávička z vinařství, že bezprostředně po degustaci bude hokejový přenos zajištěn, neváhal už opravdu nikdo :)
Přestože by na účast skalních účastníků čtvrtečních ochutnávek ani hokej nemohl mít zásadní vliv, flexibilita tohoto vinařství jej zprostředkovat byla přímým důkazem jejich svižnosti a nadšení dělat přirozené věci. Podobně přirozený je i jejich koncept, který založili na produkci kvalitních lahvových vín z označením "Moravské zemské víno".

Sympatický projekt Sklepu Na Bařině stojí na společném úsilí tří zapálených vinařů: Tomáše Hajducha a bratrů Bařinových, Tomáše a Jana. Hospodaří aktuálně na 1,6 ha plochy vinic a vyrábí v kombinaci tradičních i moderních postupů cca 6.500 ks lahvových vín.

Po malém zavínění nultým vzorkem zahájil Tomáš Hajduch a Jenda Bařina ochutnávku sedmnácti nových vín. Na úvod představili originální cuvée Ryvee, svěží a lehké víno vyrobené z Ryzlinku a Veltlínu (jak už název napovídá). Z řady bílých vín zaujaly kořenité odrůdy Moravský muškát (s grepovou příchutí) a hezky tělnatý Tramín, plné a vyvážené chuti. Nejvíce pomlaskávání si zasloužil klaret z Rulandského modrého, plné, komplexní a široké víno, harmonizující s kyselinkou v dochuti.
U červený vín jsme si nebyly názorově příliš jednotni, nejvíce zaujal Modrý Portugal, upřímné moravské víno s výrazným tónem přezrálých višní a višňových peciček.


K rozvinutějších a zajímavým bodům všeobecné debaty pak patřilo téma vůně vína. Zmíněno bylo poměrně časté očekávání silné výrazné vůně a přeceňování jejího významu ve vztahu k chuti (zejména u laiků).

Ještě před prvním buli jsme vinařům stačili předat osobní postřehy jednotlivců a na závěr i společně ocenit znatelný vývoj vinařského rukopisu za uplynulý rok.

Konečný stav zápasu: víno proti hokeji - 1:0 :)

René Bárta