Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na ochutnávce vín vinařství Esterka a Císařské sklepy

Ač chladné březnové počasí vůbec nenaznačovalo skutečnost, že se blíží první jarní den, produkce hned dvou vinařství v příjemně vyhřátém vinném sklepě vinařství Esterka (vinařství užívá označení Winery Esterka), nás svou svěží produkcí mladých vín z Čejkovic zahrnula jarní euforií.

Na dnešní ochutnávce stála vedle sebe vína již zmíněného mladého vinaře Vítka Esterky, vyrábějící moravská zemská vína a vína větší farmářské firmy, jejíž produkce vín stojí na spolupráci dvou vinařských rodin (Horák/Herzán).

Ochutnávka začala trendově růžovými víny. Tato vína se těší stále větší oblibě a v Čejkovicích se jim věnuje mimořádná pozornost. Potvrdila to také dvě růžová Zweigeltrebe a Diamont rouge z vinařství Esterka, jeden Zweigeltrebe ROSE a Rulandské modré klaret z Císařských sklepů.

Po růžovém úvodu představil Vítek Esterka svou produkci bílých vín plné ovocné chuti, většinově podbarvené vyšším zbytkovým cukrem. Ochutnali jsme také dvě oceněná vína z Vinum Juvenale, Rulandské šedé PS a Rulandské šedé PS Barrique, které zaujme unikátním projevem ušlechtilého dubového dřeva.

Prezentaci bílých vín z Císařských sklepů zahájil jako zástupce vinařství a zároveň technolog firmy Marek Herzán. V bílých odrůdách byla patrna poměrně široká typová nabídka vín, od lehkého stylu úvodního vzorku Müller Thurgau, přes líbivé plné chutě odrůd se svěží kyselinkou (RŠ a CHA) až po š'tavnatě-svěží růžové víno odrůdy Zweigeltrebe.
Z produkce červených vín zaujal nejvíce Dornfelder z vinařství Esterka a Rubinet z Císařských sklepů.
Vynikajíící tečkou na závěr byl "císařský" bobulový výběr odrůdy Hibernal, víno citrusové, sladce dřevité chuti, připomínající kompotované mandarinky.

Dnešní večer byl mimořádně zajímavý, zejména díky možnosti srovnání rukopisů dvou vinařských firem. Oběma vinařstvím za ni děkujeme, stejně tak jako za prezentované vzorky a vyhřáté zázemí ve vinném sklepě Vítka Esterky.


prohlášení dne: "gde to tam bylo, jak to tam bylo..." přeloženo do češtiny "v tomto stadiu výroby byla vínu ponechána jeho přirozená cesta vývoje..." :)

René Bárta