Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na návštěvě u Vítka Křížáka


Dalším cílem čtvrtečníků byl minulý čtvrtek vinný sklep mladého hobby-vinaře Vítka Křížáka, nacházející se na "Julisce", ve sklepní ulici "pod Novosády".

Degustace se opět odehrávala v typickém posezení nad sklepní lisovnou, v přátelské a vřelé atmosféře vinařů a vinařských nadšenců.
Vína této ochutnávky se projevovala především lehčím charakterem s vyšší kyselinkou, přičemž jejich styl vycházel ze zpracování hroznů a moštů tradičními výrobními postupy s částečným využitím moderních poznatků výroby (zejména odkyselování červených vín).
V ochutnávce tak mile překvapilo mladé červené víno vyrobené z pro oblast typické odrůdy Modrý Portugal, které bylo lehké a při podávané nižší teplotě také příjemně pitelné a osvěžující.
Vydařeným zástupcem minulého ročníku byl Sauvignon 2007, který zaujal svou příjemnou nazrálostí a harmonizující kyselinkou.
Z ohlasu přítomných vinařů byl také znát rok od roku se zlepšující projev produkce, což dokládala i další vína tohoto mladého vinaře.

Tématem, o kterém se diskutovalo nejvíce byl problém rozborů vín. Poukazovalo se zejména na  problematiku přesnosti měření, která bývá až příliš často relativována značně rozdílnými výsledky jednotlivých komisí. Také dlouhé čekání na tyto výsledky často brání vinařům uvádět vína na trh v době, kdy by si to již přáli.
Tyto zkušenosti mohou vést nejenom k nedůvěře k naměřeným senzorickým hodnotám, ale postupem času také k nárůstu vín s označením "Moravské zemské víno", na úkor vín přívlastkových.

Dnešní ochutnávka potvrdila skutečnost, že se výrobě vína u nás věnuje stále více mladých lidí, kteří tuto práci vykonavají s láskou. Je milé vidět, že vítají možnost se vrámci našeho sdružení podílet na výrazném posilování jednoty čejkovických vinařů i autentického projevu vysoce kvalitních vín, se zachováním rukopisu jednotlivých vinařských firem.