Víno z Čejkovic

Ve vinařství Hradil

Větou: Je tam teho dost, máme co dělat, nás přivítal ve svém prezentačním sklepě Lukáš Hradil. Přivítacím vzorkem bylo rosé Cuvée Davis z panenské sklizně Rulandského modrého a Zweigeltrebe s výraznou převahou rulandského. Lukáš je jedním z mála vinařů, který se ještě zabývá odrůdou Neuburské, které je pěstováno ve vyhlášené trati Stará hora. Rulandské bílé s vyváženým poměrem cukru a kyselin se prezentovalo jemně naleželou chlebovou vůní a kulatou chutí, kterou podpořilo míchání na jemných kvasnicích. Sauvignon byl aromaticky velmi zajímavý. Převaha tónů hluchavkového medu a černého rybízu výrazně oslovila čichové pohárky. Ryzlink rýnský pochází z patnáctileté vinice a každoročně vyzrává do výběru z hroznů. Velmi líbivé víno jemné decentní chutě.
Rulandské šedé s dvanácti gramy zbytkového cukru a silně ovocným charakterem, intenzivní plností v chuti zaujalo přítomné v závěrečném hodnocení asi nejvíce z celé kolekce. Výrazně sytá barva i vyšší zbytkový cukr byl znatelný u Pálavy. Intenzivní, kořenitá chuť spolu s příjemnou kyselinkou dodávala tomuto vínu eleganci.
Přechod do červených vín obstaralo André 2002 s neskutečně intenzivní vůní švestek, borůvek a višní. Toto víno bylo vytaženo z archivu a po každoročním chutnání je zřejmé, že proběhla jablečno-mléčná fementace přímo v lahvi. Samozřejmě je to ku prospěchu vína.
Cabernet sauvignon oslovil jemnou kávovou vůní a lehčí příjemnou chutí. Dornfelder leží ve starých barikových sudech. Ve vůni i v chuti najdeme čokolády, mleté kávové zrno a stopy černého ovoce.
Z nových barikových sudů jsme ochutnali cuvée 70% Rulandské modré a 30% Cabernet sauvignon. Jednalo se o polotovar ročníku 2012, který bude ještě ležet v sudech. Patnáct měsíců v nových sudech leželo stejné cuvée, ale ročníku 2011, které je nyní již v láhvi. Velmi komplexní víno s vůní švestek, vanilky, čokolády doplňuje kávová chuť. Ze starších vín pan domácí otevřel Rulandské modré 1998. Závěrečným červeným je velmi známý a oblíbený Rubinet. Červené víno vyráběné technologií bílého vína se znatelným zbytkovým cukrem a vůní nastrouhané tatranky a černého ovoce.