Víno z Čejkovic

V dalším čtvrtku opět na Moravě - Červenka Pavel

Někdo v Chorvatsku, někdo v Egyptě, někdo v českých luzích a hájích. Ale vinaři z Čejkovic v prostorách hotelu Zámek těšící se na vína Pavla Červenky.

Jak asi většina z Vás ví, Pavel je zastáncem suchých moravských vín. Díky tomu byl ročník 2010 pro něj, jako vinaře, velkou výzvou. A pro nás velkým lákadlem, jak si s vyššími hodnotami kyselin poradil. Musím říct, že to zvládl na jedničku, aniž by využil vyšší zbytkové cukry, ale zůstal v hodnotách kolem 3 g/l, tak jak je to pro něj typické.

Degustaci Pavel zahájil Veltlínským zeleným 2010 p.s., lehčím vínem, ve vůni tóny broskve, sena a znaky batonáže. Přes Ryzlink rýnský jsme se dostali k zajímavému Rulandskému šedému, jehož hrozny pocházeli ze 3 vinic. Následovala pecka večera a to Tramín, výběr z hroznů 2010 z Odměr. Naprosto odrůdový, kořenitý čejkovský tramínek.

"Jen se ožeň, proč se máš mít líp jak my!"

Z červených vín jsme ochutnali velmi extraktivní, švestkový Zweigeltrebe p.s. 2010 jenž se přímo vybízí k uložení do archivu. Šestým mladým vzorkem byl Merlot p.s. 2010.

Díky nízké loňské úrodě jsme ochutnali jen šest mladých vín, ale vše nám vynahradilo dalších 16 vzorků včetně archivních vín.

Vlnu nadšení vyvolalo Veltlínské zelené p.s. 2009 a Ryzlink rýnský p.s. 2009, svěží, hezké víno, ve vůni meruňková marmeláda a mateřídouška. Velmi zajímavý byl taktéž citronový Muškát moravský p.s. 2009. Následně jsme se prochutnávali do starších ročníků různých druhů vín, mezi nimiž vyčníval Sauvignon z ročníku 1997.

Ke konci degustace přišla řada Merlotů od ročníku 2009 až po 2006. Nutno dodat, že Merlot je Pavlovou vlajkovou lodí a tato vína byla "třešničkou na dortu" dnešního večera.

"Pavel Červenka je mladý vinař, kterému sluší stáří!"

Pavel nám nachystal do degustace samé "vtipné" vzorky, páč během večera šlo tolik vtipů, až jsme se za břicho popadali. Jak sa říká: "Samé dobré." 

V hlavě mi utkvěl jeden, přímo ze života na zámku: Přišla rodina romů do recepce hotelu Zámek v Čejkovicích. Dežo, Eržika a děti. Dežo říká: "Panko, máte volné ubytování?" Recepční Radek reaguje:" A máte rezervaci?" Dežo nazlobeně odpoví: "A čo ty chuju, čo sme nějaký indiáni lebo čo?"