Víno z Čejkovic

V chládku u Libora Veverky

V těchto velmi teplých dnech i čejkovičtí vinaři vyhledávají místa s nižší teplotou než venku a pokud je to spojeno s dobrým vínem je to o to příjmnější. V degustační místnosti Libora Veverky byla teplota naprosto ideální a po krátkém šokovém schlazení těla jsme se ujali skleniček a prochutnali si produkci ročníku 2014. Hned první vzorek byl vyráběn netradičním způsobem. V růžovém víně z odrůdy Merlot byla polovina vína odborána pomocí jablečno-mléčné fermentaci. Následné spojení obou částí vyznělo v jemně jogurtovou aromatiku s uhlazenou a příjemnou kyselinou. Velmi odrůdový ve vůni, ale i v chuti byl kabinetní Ryzlink rýnský. Dalším kabinetním vínem byl Sauvignon s aromatikou angrešů, kopřivy a bazalky. Velmi svěží a komplexní chuť. Tradičně kabinetní bývá u Libora Muškát moravský s jemnou nevtíravou muškátovou vůní a plnou dochutí.
Rulandské šedé je deklarováno jako polosuché. Opět odrůdová vůně a při kyselině 7 g/l působilo víno velmi kompaktně. 
Dalším vínem s podobným zbytkovým cukrem byl Tramín. Velmi povedený vzorek s vůní růží a koření a pevnou plnou chutí. Jako polotovar jsme ochutnali Chardonnay, které je nyní v nerezových tancích, ale každým dnem se bude přetáčet do barikových sudů. Na ročník 2014 velmi zajímavý materiál. Chardonnay 2013 byl vzorek vína, který se z těch sudů bude právě lahvovat. Sudy byly použity nové a jsou to tři různé značky francouzských výrobců.
Neronet s vůní marcipánu a krásnou jemností v chuti byl prvním červeným vínem večera. Následovala týden nalahvovaná Frankovka ze sudů druhého plnění s vůní anýzu, pendreku a silnou odrůdovou chutí. V září půjde do lahví také Cabernet sauvignon, který byl opět natažen jako degustační vzorek ze sudu.
Závěrem přišlo několik starších vzorečků, které odstartovalo excelentní Rulandské modré 2012 a dvě po sobě jdoucí Hrdosti z ročníku 2011 a 2009. Nutno dodat, že ta starší má před sebou ještě velkou budoucnost.
Velmi zajímavý byl také kabinetní Muškát moravský z roku 2002 a Cabernet sauvignon 2007, se kterým vyhrál Libor šampiona Valtických vinných trhů.