Víno z Čejkovic

V bílém domě ve Vinařství Novotný

Produkcí ročníku 2015 nás provedli Pavel Novotný a Roman Bílek, kteří společně přikládají ruku k dílu jak v kampani, tak při školení vín. Letošní novinkou je rozšíření řady DEYSI. Je to řada aromatických velmi pitelných vín. Jako první jsme ochutnali DEYSI FRÍÍÍÍZO z odrůd Müller thurgau a Muškát moravský. Elegantní frizzante s patnácti gramy zbytkového cukru. DEYSI CUVÉE je víno ze čtyř odrůd. Při tvorbě tohoto cuvée byla zapojena celá rodina. Každý člen si vybral nejoblíbenější odrůdu a následně se tato vína zkupážovala ve stejném poměru. Vzniklo tak velmi povedené Cuvée made by FAMILLY.
DEYSI ROSÉČKO je z odrůdy Frankovka se světlejší barvou a aromatikou jahodové dřeně. Velmi pěkné rosé s šesti gramy zbytkového cukru.
Jako poslední přišlo na řadu původní DEYSI. Známkové víno s aromatikou jahod a lesního ovoce, ovocnou chutí s výrazným zbytkovým cukrem.
Silnou, intenzivní odrůdovou vůni se prezentoval Ryzlink vlašský, který kvasil při nízké teplotě bez přídavku kvasinek. Do konce ledna byl míchán na jemných kalech a vzniklo tak krásné suché víno s jedním gramem zbytkového cukru. Vyrovnaný poměr cukru a kyselin měl Ryzlink rýnský s jemnou vůní lípy a plnou chutí. Exotické ovoce ve vůni a zemitá chuť patřila k Chardonnay.
Moc pěkný vzorek byl také Sauvignon s odrůdovou vůní, krásnou chutí a hlavně šťavnatostí. Ve výběru z hroznů byl Hibernal s vůní kiwi, jablka a grapefruitů. Ovocná vůně s krásnou plností. Nejsladším vínem, také ve výběru z hroznů, bylo Rulandské šedé. Z červených vín jsme ochutnali krásně ovocně-kávový Zweigeltrebe. Lečí, velmi pitelné červené víno pro každou příležitost. Atraktivní byl také Merlot. Bohatá vůně černého ovoce a dlouhá jemná chuť s ovocným koncem.
Na závěr přišel intenzivně barevný Neronet s vůní mléčné čokolády, višní, ostružin a borůvek.