Víno z Čejkovic

U kočky kolem světa

Do oblíbené mutěnické vinotéky nás pozval Martin Tůma. Původním záměrem bylo ochutnat širokou škálu odrůdy Rulandské modré, ale díky přetrvávajícím vedrům sáhl Martin převážně po bílých svěžích vínech. Startovním vzorkem byl Ryzlink vlašský z rakouského vinařství Lackner Tinnacher ročník 2012. Historie vinařství sahá až do roku 1770. V dnešní době uzavírá tento vinař své lahve skleněným uzávěrem. Ryzlink rýnský z vinařství Prinz von Hessen z roku 2011 již působil naležele, ale velmi odrůdově se stopou petroleje. Velmi zajímavý byl Ryzlink rýnský od Josefa Docknera z Rakouska. Tento vzorek DAC Reserve z ročníku 2011 je v rakouském salonu vín. Intenzivní meruňková vůně i chuť tomuto vínu naprosto svědčila. Letos si pro nás Martin připravil nejen zajímavá vína, ale i webovou prezentaci každého vinaře, kterého jsme chutnali. Díky tomu jsme vždy informace o vinaři, jeho vínech a vinicích. Z burgenlandského vinařství Kollwentz jsme ochutnali Chardonnay z 22 let staré vinice. Tento vinař dělá lektora v institutu Master of Wine ve Vídni a o tomto víně prohlašuje, že je to nejlepší Chardonnay na světě. Vinařství Umathum opět z Burgenlandu nabídlo Sauvignon. Vůně kopřiv a černého pepře. Co ve vůni to v chuti. Velmi příjemné víno. Z jižního Štýrska byl Muškát žlutý od Weingut Strauss. Intenzivní limetkovo-citronová vůně a kořenitá chuť. Prostor dostala i námi velmi oblíbená odrůda Tramín. Porovnali jsme vzorky jakostního Tramínu z Nového vinařství, Tramín červený a Tramín červený barique z vinařství Buštík a Tramín z alsaska od Camilly Braun.

...poslední čtvrtek a Bíza odlil...

Frankovky jsme si mohli srovnat z vinařství Benešovský (lehká, ovocná) a z Weingut Lang. Jednalo se o víno z roku 2011 DAC - Viticult.
Z vinařství Umathum jsme měli druhý vzorek a to nejprodávanější cuvée Rakouska - Haideboden 2010 složené z odrůd Zweigeltrebe, Frankovka a Cabernet Sauvignon. Závěrem přišla řada i na původně zamýšlené Rulandské modré. První byla z Burgundska od Henryho Devezelaye z roku 2010. Lehčí styl se znatelnou odrůdovostí, velmi pitelné, pěkné víno. Ročník 2011 prezentovalo vinařství Juris z Golsu v Burgenlandu. Vůně brusinek, jemného kouře, tabáku a plná, intenzivní chuť uchvátila všechny milovníky tého odrůdy. Toto vinařství bylo v Rakousku zvoleno vinařstvím roku 2012/2013.