Víno z Čejkovic

Svatomartinská a mladá vína na zámku

Jedenáctý listopad je již tradičním dnem vítání prvních mladých svatomartinských vín v naší vlasti. Nejinak je tomu v Čejkovicích, vesnici kde je koncentrováno každoročně nejvíce výrobců svatomartinských vín. V letošní roce byla Svatomartinská známka udělena 18 vinařům s celkovým počtem 51 druhů svatomartinských vín. Z vyrobených vín, byl nejvíce zastoupen Müller thurgau.

Každoročně nejtajemnější otázkou je, zda opravdu přijede svatý Martin na bílém koni. Bohužel to v posledních letech vypadá, že si budeme muset zvyknout, že jediný bílý je ten kůň. 

Magické datum 11. listopadu umocňuje čas 11 hodin. V tu chvíli na nádvoří zámku přijíždí svatý Martin a přiváží první mladé víno ročníku 2011. Na tuto chvíli nedočkavě čekají desítky lidí, těšící se ochutnat první vlaštovku mladého ročníku.

Po úvodních slovech svatého Martina přišel čas místního kněze, který požehnal tomuto mladému vínu. Několik slov pronesl také pan starosta a svým zpěvem doprovodil celou akci mužský pěvecký sbor Révokaz.

Letošní novinkou byla možnost ochutnat nejen svatomartinská, ale i mladá vína z Čejkovic. Prezentovalo se 27 vinařství a též Pálenice Konečný, kteří nabídli několik destilátů a likérů. Vinaři nabídli 56 vzorků.

A které mladé víno bylo nejlepší? To už necháme k posouzení Vám. Doufáme, že se Vám akce líbila i přes studené počasí, a že se s Vámi setkáme i na dalších našich akcích. Pro připomenutí pohodových chvil mrkněte pár foteček.