Víno z Čejkovic

Propršená vinná stezka očima návštěvníků

Silný vítr a déšť panoval na sobotním čtvrtém ročníku Čejkovické vinné stezky. To však neodradilo milovníky vín, kteří zabalení v bundách s kapucemi přecházeli od jednoho vinohradu ke druhému. „Počasí nám moc nepřeje. Jsme ale rádi, že po tolika ujetých kilometrech jsme stezku ušli. Viděli jsme, co jsme chtěli, i příští rok se vrátíme," řekl například Tomáš Volf z Příbrami.

Jeho skupina čítala sedm nadšenců, kteří mají ušlechtilý nápoj vyrobený z hroznů v přízni. Nejvíce chválili vína od pěstitelů Novotného a Veverky. „Vinná stezka je velmi krásná, vinaři připravili dobrou nabídku a skvělé pohoštění," doplnil Volf.

Čejkovické vinná stezka je asi šestikilometrovým okruhem po místních vinohradech, organizátorem je sdružení vinařů Čtvrtečníci. Každý z nich si postavil před svým vinohradem stánek, v němž nabízel víno a případně i jiné pohoštění všem, kdo se pochodu zúčastnili. Zájemci si na čejkovickém zámku zakoupili vstupné, které zahrnovalo skleničku i s modrou taškou na její přenášení, propisku, katalog a poukaz na nákup vína v hodnotě tří set korun.

Před svým vinohradem stál i Libor Veverka. Sedm z osmi prezentačních vzorků jeho rodinného vinařství bylo ročníku 2014. „Kromě vína nabízíme hostům a kolemjdoucím chleby s tradiční škvarkovou pomazánkou nebo s domácím sádlem a domácí pažitkou," pochválil se vinař. Byl také překvapený tím, kolik přišlo i přes nepřející počasí lidí.

Startovním bodem stezky se stal čejkovický zámek. Z něho zájemci mohli vykročit dvěma směry, většina pochodujících však vyrazila na východ. Stánky s víny jim zůstaly otevřené od deseti hodin dopoledne do šesti hodin večer. „Akce začala průvodem traktorů, kdy každý vinař přijel svým strojem. Poté se všichni rozjeli k vinohradům, kde začali nabízet především mladá vína ročníku 2015," přiblížil předseda čejkovických Čtvrtečníků Lukáš Hradil.

K ochutnávání místní nabídli vína bílá, červená či zvláště v posledních letech oblíbená růžová vína. A nechybělo zastoupení ani od suchých až po ty nejsladší. „Přišlo asi osm set návštěvníků," dodal Hradil.

Na místo se sjeli milovníci vína z celé České republiky. Procházky spojené s ochutnávkou však využili i místní obyvatelé. „Mam ráda víno a těšila jsem se, že bude hezké počasí. Zrovna ale přestalo pršet, tak jsem se rozhodla, že vyrazím. Účastním se i jiných akcí, třeba vinných trhů. Nejraději mám bílé suché víno," prozradila Kateřina Šťastná z Čejkovic.

Jiní zase využili stezky jako důvod pro shledání se s kamarády a známými. To byl případ Romana Bílka z Dolních Bojanovic. „Chodíme dnes s přáteli z Českých Budějovic. Jezdí k nám každý rok. Víno je skvělé, nejvíce mi chutnalo Rulandské šedé," vyjádřil se Bílek.

Autor: Roman Dolejský, Hodonínský deník


AZdroj: http://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/vyrazili-do-cejkovic-za-vinem-s-plastenkami-a-kapucemi-20160410.html

Zdroj: http://hodoninsky.denik.cz/zpravy_region/vyrazili-do-cejkovic-za-vinem-s-plastenkami-a-kapucemi-20160410.html