Víno z Čejkovic

Premiéra u Kamila Michny.

Kamil Michna. Vinařství založil v roce 2003, vysadil nové vinice, ty staré omladil. Dnes obhospodařuje 3,5 hektaru a živí ho jeho vlastní vinařství. Strukturovu vinic je dána široká skladba odrůd sklepa - na pár vyjímek všechno přívlastková vína.
Jako welcome drink při čekání na opozdilce jsme chutnali Rulandské modré klaret. Lehce narůžovělá barva vína s jemně ovocitou aromatikou a dlouhou št'avnatou dochutí. Následoval panenský Irsay oliver s citronovou vůni a kořenitou chutí. Z výrazně suchých vín jsme přešli na vína polosuchá - Ryzlink vlašský z Helezného dílu se i přes 10 gramů zbytkového cukru vyznačoval pikantní kyselinkou.
Áčkové odrůdy odstartoval Sauvignon s osmnácti gramy zbytku a šesti gramy kyselin. Chardonnay bylo zvoleno mnoha degustátory za šampiona večera - aromatika manga a ananasu, skvělá št'avnatá chut'.

"Spěchals na to filtrování?.. tož spěchal, spěchal, spíš sem neměl co dělat..."

Přes Rulandské šedé jsme se dostali na Tramín červený. Ten byl netradičně vyroben jako suchý. Alkohol 13,4 % obj., zbytkový cukr 1,6 g/l a kyselinka 5,6 g/l. Zde proběhla intenzivní diskuze, zda musí mít tramín zbytkový cukr.

Následovala dvě růžová vína a to Cabernet Sauvignon a André. První jmenovaný uklidnil po silné diskuzi většinu přítomných. Aromatika jogurtů, višní, rybízu a ovocná chut' vína nadchla téměř všechny. André nezůstalo o mnoho pozadu.
Na závěr přišla Pálava ve výběru z hroznů a rybízový Hibernal s vyšším zbytkovým cukrem a příjemnou kyselinkou.
Červená vína zahájil ovocný, v chuti lehký Modrý portugal. Blauburger v Čejkovicích málo pěstovaný, ale zajímavý červený vzorek s lehkou kyselinkou. Opakem byl jemný, lehce taninový Dornfelder. Nezvyzrálejší modré hrozny minulého roku sklidil Kamil u Rulandského modrého. Vzorek jsme ochutnali z akátového sudu. Před sladkými víny přišlo na řadu deset let staré Rulandské šedé. Víno s jemnou lahvovou zralostí ale překvapivou kyselinkou zvedlo diskuzi o tomto roku (a to eště někteří víno tehdá nedělali :)
 
Čekali nás poslední tři vzorky. Prvním bylo Zweigeltrebe ledové o cukernatosti 36°NM. Víno nedávno dokvašené, ještě výrazně kalné s pěkným potenciálem. To Hibernal byl již z kalů stočený a takřka jiskrný. Bomba večera. Silná a intenzivní aromatika a krásná chut' s vysokým zbytkovým cukrem.

Závěrečným vzorkem byl domácí gulášek s čerstvý chlebíčkem. S velkým množstvím libového masa opět na vrcholu hodnocených vzorků :)

"Kamile, měls loni problém s rozkvašením vín v lahvi? Loni? Loni né... neboj to přijde :)