Víno z Čejkovic

Pozvánka na IX. Den otevřených sklepů

Den otevřených sklepů 2013

V Čejkovicích, obci s třetí největší plochou vinic v ČR, pro Vás připravujeme další ročník putování mezi sklepy. Také letos se počet prezentujících se vinařství rozroste, tentokrát už na 28. Akci pořádá Sdružení vinařů Čtvrtečníci.



 

 

Prodej vstupenek
od 09:30 - na nádvoří Hotelu Zámek. Vstupné 700,- Kč, v ceně je zahrnut poukaz na nákup vín v hodnotě 300,- Kč

Slavnostní zahájení hlavního programu
v 10:00 na nádvoří Hotelu Zámek

Pěší putování po otevřených vinných sklepech 10:00 – 19:00.

 

Po zakoupení vstupenky obdržíte degustační skleničku, taštičku na krk, katalog se seznamem vinařství, nabízenými víny a mapkou sklepů, tužku a poukaz na nákup vína v hodnotě 300 kč. 

Seznam vinařství: Bíza, Červenka, Fojtík, Herzán, Hlinecký, Hotař, Hradil, Hřiba, Hřiba a Robek, Kočařík, Konečný St., Konečný Vlast., Mezi sklepy, Michna, Pastorek, Sklep na Bařině, Opluštil, Radocha, Sýkora, Šamšula, Škrobák, Templářské sklepy, Veverka František a Tomáš, Veverka Libor, Vydařelý/Holomáč, Zemědělská a.s.  + Pěstitelská pálenice Konečný, Novotný.


Pokud chcete vidět Čejkovice z ptačí perspektivy, můžete využít nabídky pěti minutového vyhlídkového letu vrtulníkem nad Čejkovicemi. Přistávat bude v horní části sklepní uličky Na Přihoně. Cena letu je 600 kč.

Večerní beseda u cimbálu od 20:00 na nádvoří Hotelu Zámek (CM Morava), v areálu firmy Víno Sýkora a ve Sklepě u Templářských rytířů (v ceně vstupného).

Pokud přemýšlíte, že se vydáte do Čejkovic a sháníte ještě ubytování, tak jsme pro Vás připravili kontakty na ubytování v blízkém okolí Čejkovic.

V sobotu 31. srpna budou svážet autobusy ubytované z nejbližšího okolí a to:

a) z Velkých Bílovic - odjezd autobusu v 9:00 z parkoviště od obecního úřadu a 9:05 z parkoviště mezi sklepy u silnice vedouci do Čejkovic (bývalá firma Vinopol), v případě velkého zájmu pojede autobus kyvadlově

b) z Čejče - odjezd autobusu v 9:00 z autobusové zastávky u obchodního domu

c) z Mutěnic - odjezd 9:15 od hlavní autobusové zastávky v centru obce

Autobusová doprava je ZDARMA.

 

1. 9. neděle - nákup vín

Nákup vybraných vín v jednotlivých vinařstvích 9:00 - 11:00


__________________________________________________________________________________________________________________

MM-DOS

Uživatelsky-přátelský Malý Manuál Dne Otevřených Sklepů, aneb jak jej prožít, nikoliv přežít…


Než se rozhodnete k nám přijet:

Dejte o této vinařské akci vědět všem přátelům dobrého vína
Vinařské putování po našich sklípcích je záležitostí společenskou, v jehož středu zájmu je víno. A jak jinak je lépe prožít, než s přáteli, kteří se o něj také zajímají a dovedou je ocenit. Zavolejte tedy svým kamarádům a známým (nejlépe těm, se kterými můžete o vínech zasvěceně diskutovat), dejte dohromady odpovídající počet cestujících pro optimální využití vašeho dopravního prostředku a vyražte k nám na jih.

Zajistěte si včas ubytování
Nejkritičtějším bodem bude zřejmě zajištění noclehů. Nemáte-li to štěstí mít je zajištěné dlouhodobě dopředu, zkuste ještě využít některou z ubytovacích zařízení na našich webových stránkách. Pokud se vám to nepodaří (zdejší kapacita je pro akce tohoto druhu omezena), nezoufejte, v blízkém okolí je ubytovacích kapacit dostatek.


Než se vydáte na cestu:

Posbírejte maximum informací
o akcích tohoto typu, našem regionu i jeho vinařích. Vytvořte si priority návštěv vinných sklípků, vytyčte ty, které chcete navštívit určitě a ty, které vás zajímají jen okrajově a již doma rozvrhněte hrubý plán postupu (přesto si nechte prostor na změny plánu, často se stává, že člověk svá rozhodnutí musí přehodnotit).

Odpočívejte, listujte si v časopisech o víně, soustřeďte se...
Informujte vaši rodinu a blízké okolí, že úkol, která na vás v Čejkovicích čeká, je nesmírně náročný a nebudete-li řádně odpočinutí a vyspaní, můžete mít nejen po krásném vinařském zážitku, ale navíc vám může hrozit riziko společenského znemožnění. Určitě budou mít pochopení.

Sbalte si s sebou vše potřebné.
Vezměte si s sebou dobré a pohodlné oblečení, venku bude ještě léto, ale může také pršet (akce se koná za každého počasí) a jak známo, není špatného počasí, jen špatně oblečených lidí.


Přijeli jste do Čejkovic:

Ubytujte se, uvolněte se.
Ujistěte se, že opravdu víte, kde budete spát, a vyznačte si na mapce místo vašeho ubytování. Nalézá-li se v okolních obcích, domluvte si dopravu tam i zpět.
Chcete-li přijet až v sobotu, je dobré být na místě nějaký čas předem, abyste si zajistili rezervu pro nepředvídatelné drobné komplikace. Přijedete-li moudře již v pátek, kupte si vstupenky již v předprodeji, vyzvedněte si informační materiály a v klidu plánujte trasu sobotního postupu.


Než vyrazíte na trasu Otevřených sklepů:

Dobře se posilněte
ještě před cestou ke sklepům. Již staří Řekové věděli, že sklenička olivového oleje tlumí alkoholové opojení. K tomu vás samozřejmě nenutíme, přesto sníst vydatnou snídani před akcí více než doporučujeme. Po trase je sice dostatek občerstvovacích možností, dobrý základ v žaludku již od prvopočátku však rozhodně neškodí.

Kupte si vstupenky a shlédněte slavnostní zahájení Dne otevřených sklepů
Jelikož ranní nápor u pokladen bývá velký, skupinkám přátel doporučujeme se na vstupenky složit a vybrat na jejich nákup jednu osobu, která je následně rozdělí. Vrámci vstupenky v ceně 700 Kč,- obdrží každý účastník degustační skleničku, katalog s mapkou všech otevřených sklepů a seznamem nabízených vín a poukaz k nákupu vín v hodnotě 300,-. Pro snadnou identifikaci si návštěvníci umístní viditelně barevnou pásku, která dokládá zaplacené vstupné. Od 10:00 proběhne na nádvoří Hotelu slavnostní zahájení Templářským Komturem a jeho družinou, kteří malou tradiční ceremonií předají klíč od čejkovických vinných sklepů (cca 10min.).

Do otevřených sklepů za vínem a vinaři
Po slavnostním zahájení jste již očekávání vinaři ve sklepech. Pořadí navštívených sklepů si můžete zvolit individuálně.
V každém vinařství máte možnost ochutnat minimálně 5 vzorků vín, některá vinařství nabízí dle možností také malé pochutiny k vínu. Vína k degustaci bývají buď viditelně vystavena, nebo jsou umístněna v chladicích boxech a vzorky k ochutnávce si vyberete ze seznamu. Ty vám vinař, či jeho pomocníci, do vaší skleničky ochotně nalijí. Nemáte-li již kapacitu koštovat všechna nabízená vína daného vinařství, zvolte si vámi preferovanou odrůdu, nebo si nechte víno doporučit. Před pokračováním do dalšího sklípku se dohodněte s vinařem na případném nákupu vín, nebo si udělejte do katalogu k degustovaným vínům nezbytné poznámky (víno si nemusíte kupovat hned, lze to i v neděli dopoledne či jinak, po dohodě s vinařem).
Je-li v dalším sklípku příliš plno, můžete zatím využít malé zastávky u občerstvení (zakupte si na cestu láhev minerální vody, posilněte se vydatnou svačinku, obědem či večeří...) nebo klidně jeden sklípek vynechte a vraťte se do něj na zpáteční cestě.

Všechny vinné sklepy jsou pro vás otevřeny v sobotu až do 19:00.

Posezení u cimbálu
K završení hezkého dne si můžete nejenom připít dobrým vínem z Čejkovic, ale spolu s cimbálovou muzikou také zazpívat hezké moravské písničky.


Nedělní nákup vín

Vraťte se do vinných sklípků pro vybraná vína
V neděli od 10:00 budete opět vinaři očekáváni, aby vám směnili část vstupného za lahev (lahve) vína označené při sobotní degustaci, či prodali vícero vín, která Vás nejvíce zaujala.

Malé tipy, rady a prosby