Víno z Čejkovic

Ochutnávka u Lukáše Hlineckého

Další degustační čtvrtek se uskutečnil v útulném prostředí ve sklípku u Lukáše Hlineckého. Lukáš připravil 18 vín, čímž nám určitě udělal velkou radost. Na přivítání jsme byl určen lehký Ryzlink vlašský. Kabinetní Sylvánské zelené s jedním gramem zbytkového cukru, ovocnou vůní a krásnou plnou chutí velmi zaujalo. Neuburské kabinetní s pikantní kyselinkou a šesti gramy zbytkového cukru krásně navázalo na předchozí vzoreček. Přes chlebové Rulandské šedé jsme se dostali k Veltlínskému zelenému. Aromatika tohoto vína ukazovala spíše na Hibernal či Sauvignon. Velmi povedený vzorek spadající již do polosuchých vín. Velké diskuze doposud poklidné degustace se zvedly u Ryzlinku rýnského. Debatovalo se především o tom, jak má správně vypadat špičkový rýňák. Nutno dodat, že Lukášův je hodně povedený a patřil při hodnocení mezi nejčastěji vyslovovaná vína. Ročník 2012 Lukáš přisušil a tudíž nás čekali jen dvě vína s vyšším zbytkovým cukrem. Prvním bylo Chardonnay s aromatikou exotického ovoce a druhým Tramín ve výběru z hroznů. Velmi odrůdový Tramín s aromatikou bílé růže, který byl macerován 24 hodin na slupkách.

Zajímavým tahem bylo vyrobení čtyř růžových vín v tomto ročníku. První Modrý portugal jako svatomartinský a tři další v přívlastkové kvalitě. Je nutno dodat, že všechny tři byly velmi povedené. Zweigeltrebe s jogurtovo-ovocnou aromatikou a hladkou chutí jako suché rosé. Frankovka opět velmi ovocná již s devíti gramy zbytkového cukru a Cabernet Sauvignon s třinácti gramy cukru, ale se 7 g/l velmi pikantní kyselinky.

Více růžových znamená méně červených. Zweigeltrebe pozdní sběr plný, kulatý s aromatikou povidel a lehké čokolády. Třešňový Dornfelder, krásně barevný. Obě vína čeká zrání v sudech a myšlenkou vinařství je lahvovat červená vína vždy až v období září. Značkovým červeným je Morabernet (cuvée Cabernet moravia a Alibernet) letos v poměru půl na půl. Zajímavostí byl vzorek Rösler. Jde o rakouskou odrůdu vyšlechtěnou v Klosterneuburgu křížením odrůd Zweigeltrebe x (Seyve Villard x Frankovka).

Při šáhnutí do archivu Lukáš vybral Chardonnay 2004 a Zweigeltrebe 2009. Obě vína velmi zajímavá a v dobré kondici.

Další čtvrtek za námi.

"...je tam lehká hořčinka...  ..musíš pit rychlejc, než si to uvědomíš..."