Víno z Čejkovic

Ochutnávka spojená s podporovou české hokejové reprezentace ve vinařství Bíza

"Jestli máš chuť zamotat s pohárkem vína, tak zítra ve sklepě u Bízů máž možnost. Začátek v 19:03 hod., potom vítězný hokej se Švédama." Toto pozvání se nedalo odmítnout a jako velcí hokejový fanoušci jsme druhý květnový čtvrtek pokoštovali vína vinařství Bíza.

Ochutnávka čítala celkem 19 vzorků, převážně ročníku 2009, ale našlo se tu i něco z ročníků 2005, 2006, 2007 a 2008.

Z bílých vín nejvíce překvapilo Veltlínské zelené 2009 PS, které se v tomto vinařství vyrábí teprve druhým rokem. ("Když k nám došel Jara, začali jsme dělat veltlín.") V chuti výrazná tropika, která přechází do zeleného jablka. Dále zaujal rybízový Sauvignon 2009 PS s dochutí grepu.

Z vín růžových jsme ochutnali jahodové Agni rosé 2009 PS. Tato odrůda je pro nás stále tzv. "středovým hráčem". U některých si své místo získala, u ostatních nikoliv. V téhle době je to ale ve sklepě stále velká zajímavost.

Z červených vín nejvíce zaujal Cabernet Sauvignon 2009 VH, s vůní černého rybízu a ostružin a v chuti můžeme cítit cabernetové tříslo. Dále Neronet 2009 PS, vyáběný technologií bílého vína a také "zajímavá zajímavost" - višňová Frankovka 2005 PS, přecházející do marmelád. ("Tak co, jak se vám to zdá?? Tož, jako 2005! :-)

Poté následovala tzv. velká vína - Grand Cuveé Bizé a Grand Cuveé Caberner v různých ročnících. Z nich se nejvíce líbilo Grand Cuveé Bizé 2005, ovocné Grand Cuveé Caberner 2007 a také Grand Cuveé Caberner 2006 s harmonickou a příjemnou chití vanilky a jemným kouřovým podtónem.

Na ko
nci naší ochutnávky jsme opět dostali do krku něco sladkého v podobě slámového Neronetu 2008.

Po deA teď už následovalo jen velké fandění, takže: "Podďme hoši, poďme do toho, hej....!!! :-)