Víno z Čejkovic

O víně s Markem Herzánem!

V týdnu, kdy na našem okrese plně vládnou jarní prázdniny jsme se sešli ve velmi okleštěné sestavě v historickém sklepě u Marka Herzána. Čekala nás zajímavá vína a také nečekaně kačení hody. Tož nakonec sme nepohrdli. Prvním vzorkem byla již tradičně u nás málo pěstovaná odrůda Ranuše muškátová. Ranuše je obrácené křížení Pálavy (Müller thurgau x Tramín) a byla vyšlechtěna ve Velkých Žernosekách. Je to víno jemně muškátové vůně, lehké s jemnou, vytříbenou kyselinkou v dochuti. Netradičně suchý byl také Děvín s 1,8 gramy zbytkového cukru. Výtečně se podařilo Rulandské bílé. Intenzivní aromatika banánů a rozinek opět s minimálním zbytkovým cukrem. Toto víno je primárně určeno do archivu k následným oslavám výročí narození Markova syna.
Expresivní aromatiku a bohaté tělo předvedlo Chardonnay. Toto víno Marek míchá dvakrát týdně na jemných kalech a je vidět, že mu to velmi prospívá.

"... já víno co nedopiju, tak si s ním zakapu salát a ten sežeru... prostě žádné ztráty..."


Po suchých vínech přišlo i na polosuché a to Sauvignon v pozdním sběru a Rulandské šedé ve výběru z hroznů. Obě vína se vyznačovaly příjemnou a čistou aromatikou a plnou chutí, kterou podpořil právě zbytkový cukr.

"...dyž ně u lahvování do teho babka kecá, tak zesílím dechovku a jedeme dál..."

Jelikož Marek v letošním roce vyrobil užší řadu vín, tak jsme měli možnost ochutnat i vína starší. První byl Alibernet rosé 2012 s příjemnou barvou, krásnou ovocnou vůní a slehlou chutí. Rulandské šedé 2012, výběr z hroznů se vyznačovalo vysokým alkoholem, odrůdovou vůní a plnou intenzivní chutí. Merlot 2012 se jevil v tuto chvíli naprosto v optimální kondici pro konzumaci - pevná plná chuť s intenzivní ovocnou aromatikou.
Cabernet moravia 2002 si určitě zasloužila dekantaci. Vůně lékořice, hluchavky a kopru a jemná uhlazená chuť nás velmi zaujala.
Z této odrůdy jsme také ochutnali variantu slámového vína, taktéž z roku 2002. Víno s intenzivní ořechovou vůní připomínající portské a chutí povidlové marmelády bylo skvělým zakončením celého večera. Samozřejmě, že tento skvost byl vybrán z archivu. Ten jsme šli preventivně ještě zkontrolovat, ale ten byl již bez poznámek.