Víno z Čejkovic

Návrh na spotřební daň nebude do konce roku předložen

Koncem listopadu se v Mikulově pod záštitou Mladé fronty, a.s. uskutečnila akce Euro Regional, jejíž hlavním tématem bylo spotřební daň na tichá vína. Hlavními řečníky byl 1. náměstek ministra financí Ladislav Minčič a předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Po semináři konaném dne 15. 11. 2012 v Senátu Parlamentu ČR, to byla další příležitost k prezentaci našich argumentů proti změně nulové sazby spotřební daně na tichá vína.

Z příspěvku pana Minčiče a následně i z osobního rozhovoru bylo patrné, že jednání, která jsme s ním, s pracovníky Generálního ředitelství cel a ministerstva financí, se senátory, poslanci, zejména členy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR, s peticí organizovanou Svazem vinařů ČR, kterou podepsalo 40 140 lidí a nespočetnou řadou mediálních vystoupeních při přípravě "Analýzy dopadů nenulové sazby spotřební daně na vinařství ČR" absolvovali, měla zásadní vliv na změnu pohledu na tuto záležitost protože pan Minčič několikrát zdůraznil, že sazba spotřební daně 10 Kč/l na tichá vína nebude navržena v případě, že by to mělo poškodit domácí vinaře, a že do konce tohoto roku a pravděpodobně ani na jaře či dalším ročním období příštího roku nebude návrh předložen!

To je další významný posun v uvažování ministerstva financí způsobený našim intenzivním tlakem, protože ještě koncem září na ministerstvu financí plánovali, že zákon bude Vládě ČR a následně poslancům ke schválení předložen nejpozději do konce roku 2012. Společnost Ernst & Young již dokončila práci a "Analýza" je hotova. Předseda svazu se dohodl s panem 1. náměstkem Minčičem, že v nejbližších dnech se sejdou k projednání výsledků a závěrů této "Analýzy". Věříme, že poté již ministerstvo financí definitivně od plánů na zatížení tichého vína spotřební daní odstoupí.

Tibor Nyitray
předseda Svazu vinařů České republiky