Víno z Čejkovic

Na návštěvě u Konečných

Další čtvrtek v pořadí nás zavedl do sklepa na Příhoně, kde sídlí vinařství Konečný. K ochutnávce bylo připraveno 15 vzorků mladých vín, ale dostali jsme ochutnat i něco ze starších ročníků.

Jako uvítací vzorek se hned na začátku blýskl suché kabinetní Neuburské 2010. Poté následoval Tramín VH 2010 s lehčí vůní a příjemnou kyselinkou s chuti. Dále jsme ochutnali Veltlínské zelené PS 2010, Chardonay VH 2010 a cuveé 2010 v pozdním sběru odrůd Rulandské šedé a Sauvignon.

Špičkou za bílými víny bylo Cuveé Rosé 2010 z odrůd Cabernet Moravia a Cabernet Sauvignon, také v pozdním sběru. Víno velice dobře pitelné, čisté, v chuti plné, ovocné.

Vinařství Konečný se spíše specializuje na výrobu červených vín, což dokazuje i poměr bílých a červených vzorků. U těch červených jsme začali Dornfeldrem PS 2010 s výraznými tóny třešně a pro srovnání jsme hned poté dostali ochutnat Dornfelder 2009, též v pozdním sběru. Dále to bylo Zweigeltrebe PS 2010 - "víno, které vybízí k další sklence". Následovala borůvková Frankovka PS 2010, panenský Neronet MZV 2010 a Alibernet MZV 2010 s makovými tóny v chuti. Nyní byl čas otevřít láhev známkového vína vinařství Konečný se jménem Pinot Cab ročníku 2009. Víno leželo 10 měsíců v barriquovém sudu, jeho chuť je příjemně nasládlá a můžeme zde cítit povidla.

Na konci degustace nás čekaly dvě zajímavosti v podání Zweigetrebe 2007 s přívlastkem Výběr z bobulí. Zde jsme mohli objevit jak tóny sušených hroznů, tak ořechové tóny. Další zajímavostí bylo tzv. višňové víno s menším obsahem alkoholu. "To je to pravé pro baby!"