Víno z Čejkovic

Na Julisce u Vítka Křížáka

Pozvání k ochutnávce vín Vítka Křížáka využil každý, kdo v tomto termínu nebyl na dovolené. Značně prořídlá sestava byla nakonec spokojena s prezentovanými víny, ale i dobrou náladou při degustaci.
Poslední láhev svatomartinského Mülleru thurgau zůstala uložena pod kantnýřem, kde čekala až do dnešního večera na své otevření. Pravdou je, že některé čekání se vyplatí. Velmi ovocné víno s harmonickou chutí nastartovalo degustaci na pravé otáčky.
Lehce netypický byl Ryzlink vlašský. Silně aromatické víno s jemnými muškátovými tóny a suchou chutí. Tradiční vlajkovou lodí je Irsai oliver. Krásně čistá aromatika a opět minimální zbytkový cukr.
Aromatické odrůdy Víťovi svědčí. To jsme se přesvědčili u odrůdy Muškát moravský. Opět velmi pěkné víno, kterému není co vytknout. Ryzlink rýnský se prezentoval pikantní kyselinkou a jemnou odrůdovou vůní. Naprosto povedené je roséčko z Frankovky. Vůně ovocitá - jahody, maliny a přiměřený zbytkový cukr v chuti.

...já to mosím hlídat, aby tá Frankovka nepřezrála...

V posledních letech se málokdy napijeme Modrého portugalu. Vůně třešňové pecky a tmavého ovoce ve vůni. V chuti plné intenzivní víno s vyšším obsahem alkoholu. Krásně ovocné bylo i Svatovavřinecké 2015, ale i krásně nazrálý ročník 2014.

...toto my glgáme večer s mojů...
Na závěr jsme ochutnali likérový Muškát moravský 2014. Krásná vůně pomerančů a muškátu. Z oblíbené Frankovky Víťa udělal i slámové víno. Degustovali jsme ročníky 2015 a 2013. Oba dva skvěle vydařené.