Víno z Čejkovic

Mezi sklepy s Richardem Pavkou

Po delší odmlce jsme se opět sešli v dalším čejkovickém vinařství. Na ochutnávku vín ročníku 2015 nás pozval Richard Pavka do Vinařství Mezi sklepy. Přivítacím vínem bylo elegantní Neuburské kvašeno bez přídavku kvasinek. Veltlínské zelené s vyrovnaným obsahem zbytkového cukru a kyselin zaujalo svou intenzivní pepřovou chutí. Nádherná vůně broskví, červeného rybízu a angreštu charakterizovala Sauvignon. Víno s bohatou vůní i chutí. Rosé vyráběl Richard jako cuvée odrůdy Merlot a Zweigeltrebe. Roséčko vyráběné bez macerace s jemně světlou barvou a vůní třešní a jogurtů. Tradičně suché víno bylo vyrobeno z odrůdy Muškát moravský. Čistá vůně citronů a pomerančů a příjemná nevtíravá chuť s muškátovým koncem a decentní kyselinou.
Ryzlink rýnský je v této chvíli polotovar. Víno vyráběné bez přídavku síry, svévolně kvasící a nyní zraje v barikových sudech různého stáří. Dvoudenní macerace rmutu dala tomuto vínu výborný základ. Na toto víno Richard nebude spěchat, budeme si na konečnou verzi ještě počkat.
V letošním pojetí ročníku kolekce suchých vín kvantitativně předčila vína se zbytkovým cukrem. Těch jsme ochutnali čtyři vzorky. Tramín s květnatou aromatikou a zbytkovým cukrem 18 g/l byl velmi vydařený. Mošt Rulandského šedého byl před kvašením rozdělen do dvou nádob a první byla kvašena bez přídavku kvasinek a druhá s přídavkem. Výsledné spojení vytvořilo velmi pěknou komplexní rulandu.
Velmi ovocný byl Hibernal. Víno s krásnou a bohatou vůní  a pevnou šťavnatou kyselinou. Tradičně zajímavým vzorkem tohoto vinařství je Samotář. Krásná jahodovost v aromatice i chuti s výrazným zbytkovým cukrem je již stálicí v nabídce vín tohoto sklepa.
Rulandské modré bylo jedinou modrou odrůdou, která vyzrála do výběru z hroznů. Toto víno bude novinkou v sortimentu vinařství, ale předpokládá se minimálně dvouleté zrání tohoto vína v barikových sudech. V barikových sudech leží i Cabernet moravia. Víno syté barvy s odrůdovou vůní a výrazným tříslem v dochuti. Závěr obstaral nugátovo-čokoládový Neronet s nízkým obsahem kyselin.