Víno z Čejkovic

Mezi sklepy

Tento čtvrtek se nás sešlo poněkud méně než je obvyklé, ale vůbec to nevadilo. Důležité bylo, že tu byli domácí a to Libor a Richard Pavkovi. Ti nám představili produkcí vinařství Mezi sklepy ročníku 2012. Přivítacím vzorkem byl Ryzlink rýnský v pozdním sběru. Velmi příjemný, svěží s výraznou kyselinkou. Následovalo suché Zweigeltrebe rosé s ovocnou aromatikou vhodné na letní popíjení. Tradičně oblíbený je v tomto sklepě Muškát moravský. Vyroben v kabinetním provedení, lehce grepový s limetkovou dochutí.
"...vinař se nesmí bát alkoholu..."
Vína se zbytkovým cukrem otevřelo Neuburské s aromatikou pokosené louky a příjemnou nevtíravou kyselinkou. Sauvignon s velmi jemnými vůněmi rybízu a černého bezu odstartoval diskuzi o ročníku 2012 z hlediska vinaře. Širokou odrůdovou vůní se prezentovalo Rulandské šedé. Intenzivní plná chut' uhranula většinu degustujících.
Společný projekt čtyř mladých vinařů - Cuvée Přátelství - jsme ochutnali poprvé právě v tomto vinařství. Jedná se o druhý ročník tohoto cuvée. Jedná se opět o velmi zdařilé víno, jehož popis si necháme na samostatný článeček. Bílá vína uzavřel Tramín červený a Hibernal. Vína s nejvyšším obsahem zbytkového cukru - oba výběry z hroznů.

"Přátelství zaarchivuj... ...Richardovi na svatbu a tobě na pohřeb..."

U červených tak široká skladba odrůd již nebyla. Ochutnali jsme zemské Svatovavřinecké - lehké červené víno s aromatikou švestek. Velmi zaujal Modrý portugal. Ovocný s lehkým tříslem na tuto dobu krásně pitelný. Vlajkovou lodí vinařství v červených vínech je Cabernet moravia. Ochutnali jsme pro srovnání ročníky 2012, 2011 a 2006. Nejmladší byla pěkné hladká, plně odrůdová s pěkným potenciálem do budoucna. Jedenáctka byla lehce kofilová, v chuti ovocně-papriková. U nejstarší převažovaly vůně zelené papriky a hrachu.
Závěrečným vzorkem byl Samotář 2012. Známkové víno tohoto sklepa postavené na odrůdě Chorvát. Ve vůni lesní jahůdka, v chuti ananas. Paráda.

Po krátkém zhodnocení vzorků přišlo ještě další otevření několika lahví z archívu. Ochutnali jsme Muškát moravský 2011, Hibernal 2011 a Tramín červený 1992. Degustaci ukončil vzorek výpečků. Mimo hodnocení nejlepší vzorek :)