Víno z Čejkovic

Kolaudace nově zrekonstruované degustační místnosti vinařství Jakub Šamšula

Na "apríla" nás pozval k ochutnávce a návštěvě vinařství Jakub Šamšula. Žádný vtip to samozřejmě nebyl a degustace proběhla v naprostém pořádku! :-) Čtvrteční večer byl také malou kolaudací nově zrekonstruované degustační místnosti. Ochutnali jsme celkem 23 vzorků ročníků 2007, 2008 a 2009.

Na začátku večera jsme si připili sektem Baphomet 2008, jehož název je odvozen od údajné modly templářů. Sekt byl vyroben klasickou metodou kvašeno v láhvi z odrůd Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené.

Z bílých vín se nejvíce líbilo Chardonay 2009 PS, kde jsme si zavzpomínali na staré dobřé časy, protože nám jeho vůni i chuť připomínala žvýkačky Pedro a Bajo. :-) Také se nám dostalo ochutnat třech ročníků Pálavy, což bylo zajímavé pro jejich srovnání. Také nesmíme opomenout lahodný Sauvignon 2009 PS s květnato-medovými tóny.

Z vín červených pozdvihneme hlavně Rulandské modré. Zde se nám dostalo opět pěkného srovnání všech, již zmíněných, ročníků. Všechny tři "rulandy" byly krásně odrůdové, lahodné ve vůni i chuti, ale absolutním vítězem se pro nás stalo Rulandské modré 2007 VH s chutí planých trnek. Také jakostní Alibernet 2008 s makovými a ostružinovými tóny opět nezklamal. ("Aj kdybych to měl rozžbrundat, tak tady budu sedět do konca!")