Víno z Čejkovic

Hotař s.r.o. představuje Marek Herzán

Do útrob vinařství nás pozval technolog firmy Hotař s.r.o. Marek Herzán. Připravil pro nás třináct zajímavých vzorků, které oproti minulému ročníku byly podstatně sušší než jsme byli zvyklí.
První vzorek na zavínění byla Ranuše muškátová (MT x TČ). Toto víno připravují ve zdejším vinařství jako mladé víno v období svatomartinských vín. Na dnešní degustaci nám zůstaly poslední dvě lahve :) Na vyprodanou Ranuši navazuje mladá "milerka", lehké letní pití s aromatikou zeleného jablka.
Velmi zajímavý je Sauvignon kvašený spontánně bez přídavku kvasinek míchaný na jemných kalech s vůní žlutého melounu.
"... bylo by dobré tuto odrůdu nechat roztančit již na slupkách..."
Rulandské šedé výběr z hroznů zaujalo pevným krásným tělem a velkou budoucností.
Chardonnay bylo odrůdově čisté, hladké a komplexní. Jedno z nejlépe hodnocených vín večera. Rulandské modré klaret je každoročně se zbytkovým cukrem. Čistá ovocná vůně i chut´, tak jak jsme každoročně zvyklí.
Alibernet rosé je opět malou zajímavostí. Suché víno na letní popíjení s chutí višní a třešní.
Cabernet Sauvignon rosé s deseti gramy zbytkového cukru nadchlo všechny přítomné. Krásná odrůdová vůně a výborně sladěná chut´.
Děvín 2005 zakončil sekci bílých vín. Prostě pecka večera, botrytické vůně a rozinková chut´, moc jsme si pochutnali :)
Červená vína odstartoval Merlot pozdní sběr s lehce zelenější aromatikou. Velmi pitelné příjemné víno.
Merlot a Cabernet sauvignon ročník 2011 tvořilo příjemné cuvée, kterému roční zrání jenom prospělo. Merlot 2009 nám do hlav vrátil výborný ročník na červená vína. Opět výborné víno podtrhlé potenciálem ročníku.
Na milovníky archivů čekalo Veltlínské zelené z roku 1975. S ohledem na stáří vína pořád moc pěkné. Pan Herzán starší, který byl přítomen víno krásně uvedl a vzpomínky na staré časy byly úžasné. Pravdou je, že mnoho z přítomných vinařů v tomhle roce ještě nebylo na světě :)