Víno z Čejkovic

Grand kolekce Petra Bízy.

Přivítacím vzorkem u Petra Bízy byl suchý Müller thurgau. Květnaté víno s bohatou aromatikou jablíček a broskví. Jedná o lehké kalibrační víno, které je vhodné na začátek degustace. Dva a půl dne strávilo v kryomaceračním tanku Veltlínské zelené, u něhož zaujala především bohatá intenzivní chuť s výraznou kořenitostí a pepřovostí. Vůně grepu, rybízu a hluchavky charakterizovala Sauvignon. Vůně manga a žlutého melounu byly velmi výrazné u odrůdy Chardonnay. Následoval jemný uhlazený Neronet, který Petr vyrábí metodou bílého vína, tudíž bez ležení rmutu, ihned lisováno. Jedná se o jemné netříslové víno se silnou vůní a chutí mléčné čokolády. Cabernet sauvignon ležel tři měsíce na slupkách a charakterizoval se oproti předešlému Neronetu výraznou tříslovinou. Velmi zajímavý vzorek s intenzivním tříslem a velkou budoucností.
Vínem na vyšším zbytkovém cukru byl Tramín s devíti gramy cukru. Velmi odrůdová vůně s jemnou harmonickou chutí a svěží kyselinkou. Velmi zajímavou aromatiku měl Hibernal s téměř nulovým zbytkovým cukrem.
Intenzivní ovocné aroma bylo i u rosé z Cabernetu sauvignon. Příjemnou vůni doprovodila chuť jahod a malin. Šest měsíců na jemných kalech byl míchán Ryzlink rýnský. Víno bohaté chuti i vůně s velkým potenciálem. Grand Tramín, výběr z hroznů 2011 měl vůni růží a jemně opáleného dřeva a chuť lesního medu s kokosem. Rmut macerován pět dní a  zrání z 80% v nových barikových sudech a 20% v dvouletých sudech. Na srovnání jsme ochutnali stejnou odrůdu z ročníku 2013.
Polotovarem bylo Rulandské modré 2012, které tvoří základ pro Cuvée Bizé. Toto víno čeká ještě dlouhá doba v sudu.Taktéž jsme ochutnali toto víno z ročníku 2011. Základem této řady je ležení 32 měsíců v sudech tvořených z 80% sudy novými. Předpokládaný prodej mladého ročníku 2012 je za čtyři až pět let.
 
Druhým velkým červeným vínem tohoto vinaře je Grand cuvée Caberner. Toto cuvée je vyráběno z odrůdy Cabernet sauvignon a Neronet, kdy se hrozny neronetu dosušují na výslednou cukernatost 25°NM. Ochutnali jsme mladý polotovar 2013, ale i ročníky 2011 a 2009 (doporučená doba zrání v lahvi je 8-10 let). Grand cuvée Caberner má tradici v tomto vinařství od roku 2006.