Víno z Čejkovic

Duo Hřiba & Robek

Za sychravého počasí se pomalu trousili Čtvrtečníci do prostor baru místního Hotelu Zámek, kam je k ochutnávce vín pozvali vinaři Hřiba & Robek. Aby byla ochutnávka pestřejší, byli proloženy vzorky ročníku 2011 ročníkem 2010.
Začalo se typicky nejsušším vzorkem s 1,5 g zbytkového cukru a 6,1 g/l kyselin a to Veltlínským zeleným. Víno odrůdové, svěží bez veltlínových hořčinek. Suchostí mu na paty šlapal Ryzlink rýnský, svěží, ale silně minerální, plné chuti. Sauvignon potvrdil typičnost letošních sauvignonů a to svou lehce travnatou vůní a pikantní angreštovou chutí.
Rulandské bílé, výběr z hroznů 2010 intenzivně medové vůně s neméně intenzivní kyselinkou připoměla "svěžest" loňského ročníku.
Velký ohlas zvedla Rulanda bílá 2011 se 14 gramy zbytkového cukru, jenž byl výborně sklouben s kyselinkou a typickou chlebovou dochutí.
Následně jsme mohli srovnat Chardonnay ročníku deset a jedenáct, kdy znatelně vítězil mladý ročník díky ovocně - exotickému aromatu a pitelnosti vína.

Typicky čejkovským kořeněným tramínem byl ten z ročníku 2010 jenž si díky kyselince udržel příjemnou svěžest. Tramín 2011 ve výběru z hroznů byl lehčího typu s pomerančovou dochutí.
Přechodem mezi bílými a červenými víny bylo cuvee Jonas rosé vyrobené z 30% z Cabernetu sauvignon a 70 % z Zweigeltrebe. Typické kabernetové tóny doplnily ovocnost zweiglu a vytvořili tak příjemné letní rosé s lehkým zbytkovým cukrem.

Pozdněsběrová Frankovka s tóny anýzu a papriky odstartovala přehlídku čtyř červených vín. Světlejší barvu Frankovky lehce přebil intenzivně barevný Neronet.  Opakem těžkého, plného Neronetu byl Cabernet sauvignon, lehký, ovocný s intenzivní tříslovinou.
Vhodnost letošního roku pro odrůdu Rulandské modré dokázal poslední vzorek. Pinot jemné cihlové barvy s aromatikou sušených švestek a jahod, jemné, kulantní chutě, uzavřel povedenou ochutnávku tohoto mladého vinařství.

Chlapi děkujem.