Víno z Čejkovic

Duet bratří Pastorků

Vinařství Pastorek obhospodařuje 2,5 ha plodných vinic a zaměřuje se především na lahvová vína. A jak se jim ročník 2012 povedl? Na to jsme byli zvědavi i my. Sortimentem sklepa nás provedli Jirka a Pavel Pastorkovi.
Při čekání na nedochvilné kolegy jsme se zavínili lehkým ovocným Müllerem thurgau. Krásnou ovocnost předvedlo Chardonnay s pikantní kyselinkou a vyváženým zbytkovým cukrem. Velmi povedené víno nedávno oceněné medailí v soutěži Vinum Juvenale v Brně. Nejopěvovanějším vínem večera byl následný Ryzlink rýnský opět s výraznou kyselinkou, minerální dochutí a odrůdovou aromatikou. Vůní cukrové vaty, jahod a višní byla protkána aromatika Cabernetu sauvignon rosé. Roséčko s třinácti gramy zbytkového cukru velmi zaujalo. Rulandské šedé jsme mohli ochutnat ve dvou variantách. První byla rulanda určená do cuvée Přátelství - šestnáct gramů zbytkového cukru a pět gramů kyselin, výrazná silná aromatika - prostě víno vhodné servírovat ráno do postele :)
Druhá rulanda byla ve výběru z hroznů - aroma sušených hroznů, akátového medu. Závěrečným bílým vzorkem byl Děvín. Víno odrůdového charakteru ideálně stvořené na nedělní romantická rána.

Červená vína zahájil Modrý portugal s vůní švestek a povidel a jemnou kyselinkou. Lehce pitelné typické moravské víno. Plnou, jemně nasládlou chutí se projevoval Dornfelder. Opět červené víno s výrazně ovocným buketem. Pro porovnání následoval Dornfelder 2011, který ležel v barikových sudech značky Vicard po dobu 98 dní. Diskuze se zvedla u vzorku Cabernetu moravia. Diskutovalo se především o typičnosti odrůdy, možnostech vinifikace a také vhodnosti výsadeb do našich vinic.
Další srovnání dvou ročníku bylo u vzorku Alibernetu. Starší vzorek podle očekávání předčil mladý "polotovar" na plné čáře. Velmi pozitivně se na něm podepsalo dvanácti měsíční ležení v barikovém sudu, což vínu dodalo výrazné tříslo do chuti a aromatiku silně pražené kávy a čokolády. Víno vhodné na ležení v archivu.

"...ten alibernet schovte, rád bych ho ochutnal za 3-4 roky... tak si ho kup..."

Zavěr obstaral vzorek chorvátu s typickou jahodovo-malinovou vůní a silnou extraktivní dochutí s pikantní kyselinkou.