Víno z Čejkovic

Demižonkové království Vítka Křížáka

Víťa Křížák je asi nejmenším vinařem chodícím s námi pravidelně každý čtvrtek chutnat vína. Obhospodařuje 1800 hlav vinohradu v čejkovické trati Odměry. Jeho útulný sklípek najdete v ulici Na julisce. Víťa se vínem neživí a dělá ho převážně pro radost a požitek. Pro zajímavost si pro nás nechal jednu láhev Müllertu thurgau lahvovaného v předmartinském období. Moc příjemná odrůdová vůně s nekyselou chutí. Irsai oliver je vlajková loď a každoročně patří mezi nejvíce chválená vína. I letos tomu bylo tak. Velmi intenzivní aromatická vůně s jemnou kořenitou chutí. Výborné. Ryzlink rýnský působil velmi zemitým až usedlým dojmem staršího vína, ale v pozitivním smyslu.

"...víno je v pohodě, dobře se pije.. já sem ho už teda vypil..."

Chardonnay s exotickými tóny ve vůni patřilo mezi vína s vyšším zbytkovým cukrem. S vyšší kyselinkou se cukr krásně spojil a víno vyznělo velmi líbivě. Roséčko z odrůd Modrý portugal a Svatovavřinecké vonělo až neskutečně do malin. Sytější barva růžovky působila až jižanským dojmem. Ovocná chuť se zbytkovým cukrem rozehrála v ústech krásnou ódu na růžové víno.
Jelikož Vítek žádné hrozny nenakupuje, tak řada odrůd není tak široká jako v jiných vinařstvích. Červená vína otevřela ovocná Frankovka. Následovalo Rulandské modré sytější barvy, velmi pitelné víno s tóny mléčné čokolády v dochuti. Na srovnání jsme ochutnali Rulandské modré z roku 2013, jenž působilo již zralým dojmem s vůní švestkového kompotu a planých trnek.
Velmi plný a šťavnatý byl Modrý portugal 2013. Odrůda patřící do Čejkovic, ale mizející z vinic. Moc pěkné (a překvapen byl i Vítek) bylo Svatovavřinecké 2010. A špíček nakonec bylo likérové cuvée z odrůd Muškát moravský a Ryzlink rýnský s vůní citronové kůra a meruněk.