Víno z Čejkovic

Degustační menu Víno Sýkora

Po týdenní pauze jsme se opět setkali v hojném počtu nad skleničkou vína. Tentokrát nás pozval technolog Víno Sýkora, Roman Pätoprstý.

Jako welcome drink jsme ochutnali Svatovavřinecké rosé, svatomartinské víno, jenž se stále těší ovocné aromatice a příjemné svěží chuti. Velmi zajímavé bylo Veltlínské zelené s květnatou aromatikou a silnou minerální chutí. Diskuze o možnostech a potenciálu odrůdy se zvedla u Neuburského. Dnes již tradiční odrůda se stává zajímavostí ve sklepě. Povedený byl i Müller thurgau s jemně muškátovými tóny v aromatice a příjemné kulaté chuti.

Tzv. áčkové odrůdy zahájil suchý, krásně kořenitý, lehce citrusový Tramín. Velký potenciál v sobě skrývá minerální Ryzlink rýnský s nádherně skloubenou kyselinkou a cukrem v chuti. Úplným opakem byl Hibernal s bomparovým aroma a šťavnatou kyselinkou. Zajímavostí bylo Rulandské bílé, výběr z hroznů barique. Víno s nižší kyselinou a jemnými tóny kofily velmi zaujalo.

Vína s vyšším zbytkovým cukrem započalo Chardonnay ve dvou verzích, které se lišily právě hodnotou zbytkového cukru. Obě vína byla odrůdová, intenzivně aromatická a chuťově vyvážená. Ve výběru z hroznů jsme ještě ochutnali Pálavu a velmi zajímavou, až jemně botrytické Rulandské šedé.

Rosé vín jsme ochutnali několik. Největší ohlas sklidilo Rulandské modré, rosé, pozdní sběr. Ovocné aroma, velmi svěží, líbivé. Frankovka rosé s dvaceti gramy zbytkového cukru, s tóny černého ovoce a rybízu a pikantní kyselinkou si své milovníky určitě najde.

...to je jak dyž si na kapačkách, slabej, ale si tam...

Prvním zástupcem červených vín byl Modrý portugal, lehčí víno s aromatikou kompotované jahůdky a příjemné hladké chuti. Ovocný styl svědčil i Dornfelderu. Neronet se vyznačoval nižšími tříslovinami, byl čistě odbourán a spolu s čokoládovou aromatikou byl označen mezi nejlepší červená vína večera. Zaujal i lehce barikovaný Cabernet Sauvignon. Zajímavostí byl Regent se zbytkovým cukrem, středně barikovaný s tóny kofily v chuti a ve vůni aroma bobulí černého bezu. Posledním červeným vínem bylo Rulandské modré, výběr z hroznů. Víno s obrovským potenciálem zrání.