Víno z Čejkovic

Degustace ve vinařství Škrobák

Začátek degustace byl velice netradiční - Portugal šedý, cukernatost při sběru 22°NM, vyráběn bez přídavku ušlechtilých kvasinek, bez čiření, bez filtrace. Velmi zajímavý vzorek. Následoval meruňkový Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené s pěknou vysokou aromatikou.
Velká diskuze se zvedla u vzorku Rulandského bílého, kdy polovina moštu kvasila bez přídavku ušlechtilých kvasinek a druhá polovina s přídavkem ušlechtilých kvasinek. Po spojení těchto vín vzniklo velmi zajímavé Rulandské. Další burgundskou odrůdou bylo Rulandské šedé, suché s vysokou esterovou aromatikou. Opakem byl Aurelius výběr z hroznů, silně minerální s botrytickou dochutí.Irsay Oliver překvapil svou svěžestí a vyšší kyselinkou. Posledním suchým vínem byl paprikovo-angreštový Sauvignon v pozdním sběru.
Prvním vínem se zbytkovým cukrem bylo Chardonnay, výběr z hroznů se čtrnácti gramy zbytkového cukru.

"No šak dyž se to v lahvi rozkvasí, tož z teho uděláš Prosecco..."

Následně jsme ochutnali tři Rulandské šedé. První s botrytickým nádechem, krásnou aromatikou a 40ti gramy zbytkového cukru. Druhá jako polotovar z nového barikového sudu a třetí z ročníku 2010 taktéž z barikového sudu.

"To je vypité hned...několikrát dojdem, něco prodáš..."

Růžové víno je u Škrobáků taktéž netradiční - Alibernet rosé. A hurá na červená vína.
Dornfelder s aromatikou mléčné čokolády, malin, v chuti s lehkou kyselinkou. Modrý portugal ve výběru z hroznů je ještě polotovar - leží v klasickém sudu.
Rulandské modré dosáhlo zatřídění výběr z bobulí. Víno velkého potenciálu, velké budoucnosti.

"Chystá se taťka do důchodu?...né mosí makat"

Z kabernetových odrůd pěstují Škrobáci Cabernet moravii. Víno typické odrůdové vůně, příjemně pitelné, kořenité chuti. Červené zakončil Alibernet, kde se část hroznů lisovalo ihned a část se nakvášelo.

"Z červených se mě líbilo...červený si moc nepamatuju!"


Po červených vínech následovalo ledové z Ryzlinku vlašského. Sběr proběhl až v měsíci únoru, proto jsme toto víno ochutnali jako polotovar.  O závěr v klasických vínech se postaral Tramín červený a Alibernet, obě vína ve formě slámového.

Degustace končila několika mikrovzorky speciálních vín, v kterých si Martin doslova libuje. Ale jak říká: " Je teho málo, jen tak na okoštování."

Děkujeme.