Víno z Čejkovic

Degustace polských vín

První degustační čtvrtek tohoto roku začal dosti netradičně. Využili jsme možnosti ochutnat polská vína, která nám přivezl odprezentovat pan Lech Malysz. Podařilo se získat 21 vín z celého Polska. Vína jsme ochutnali ze všech šesti vinařských oblastí Polska. Nynější odhadovaná plocha vinic je přibližně 1 000 hektarů. Průměrná spotřeba je sedm litrů vína ročně na osobu. Oficiálních vinařů je v Polsku 49, ostatní prodávají svá vína v rámci svých vinařství či s využitím agroturistiky. Nejpěstovanější bílé odrůdy jsou Solaris, Riesling, Seyval blanc, Pinot gris, Johanniter, Chardonnay, Muscat, Hibernal...
Z modrých odrůd je to Regent, Rondo, Pinot noir, Maréchal foch, Cabernet cortis, Léon millot...
Hned první vzorek byl velmi netradiční. Cuvée BLANC 2014, šumivé víno z odrůdy Hibernal (66%) a Seyval blanc (34%). Víno s vůní limetky a bisquitu s chutí zeleného jablka a příjemnou kyselinkou. Hodně zajímavé bylo bílé víno PASSAGE cuvée ve složení Solaris, Ryzlink rýnský a Johanniter. Suché plné víno s vůní broskví, hrušek a ananasu.
V řadě za sebou jsme ochutnali také několik vín z odrůdy Seyval blanc. Tato odrůda se projevovala vůní tropického ovoce - mango, grep a květinovými vůněmi. Všechna vína se vyznačovala pěknou svěží kyselinkou.

"...co tam mají za vedení... Republika..."

Zajímavý byla také odrůda Solaris, která se v posledních letech začíná v Čejkovicích velmi vysazovat. Jediným růžovým vínem byla MARYNA ROSÉ 2014, víno z odrůd Rondo, Regent a Maréchal foch s alkoholem 11% a vyrovnaným poměrem cukru a kyselin.
U červených vín se vyskytovala nejvíce odrůda Regent a Rondo, které polští vinaři míchají v různých poměrech. Všechna chutnaná vína byla hodně plná se sytou barvou a výraznou tříslovinou.
Hodně místní degustátory zaujal Cabernet cortis z vinařství Srebrna Góra v malopolské oblasti. Víno ročníku 2013 vyrobené 14-ti denní macerací rmutu, fermentace v nerezových vinifikátorech v kontaktu s dubovým dřevem. Aroma černého rybízu, pepře, vanilky a červené papriky v chuti drsnější, se silným sudovým tónem. Alhohol 14,5% a šest gramů kyselin.  Degustaci uzavřel ACOLON s vůní lesního ovoce a pikantní kořenitostí v chuti.
Závěrem bychom rádi poděkovali panu Lechu Malyszovi za perfektní představení polských vín. Myslím, že to není naše poslední setkání. Děkujeme.