Víno z Čejkovic

Čtvrtek ve znamení templářského kříže

Čtvrtek 3. března se nesl ve znamení templářského kříže. Setkání proběhlo v salonku u kaple hotelu Zámek a seznámili jsme se s mladými, ale i staršími víny z produkce Templářských sklepů Čejkovice. Hned po příchodu jsme viděli, že úkol to nebude zrovna snadný. Čekalo nás přes třicet vzorků vín. Celou degustací nás provázel sklepmistr, vinař a člen OS Čtvrtečníci Lukáš Hlinecký.

Začali jsme řadou mladých vín, tedy ročníkem 2010. Kolekce je dělána převážně na suchá vína. Z toho velkého počtu bychom měli zmínit harmonické Rulandské bílé PS s plnou a vyzrálou chutí, Sauvignon PS a Rulandské šedé PS. Ochutnali jsme také dvě vína špičkově připravená na sekty - Chardonay a Rulandské modré klaret.

Z červených mladých vín to pak bylo Zweigeltrebe PS a Frankovka PS.

Následovala kolekce BIO vín ročníku 2009. Zde nám bylo nalito pět odrůd - Rulandské bílé, Sauvignon, Tramín, Svatovavřinecké a Rulandské modré. Všichni vinaři se shodli na jednom, že BIO vína se stala hitem posledním pár let, ale budoucnost toto víno v žádném případě nemá. Tak uvidíme, jak dlouho BIO vína na našem trhu vydrží....

Závěrem degustace nám byla představena nová vyšší šarže vín Sanctus Victoria. Vína jsou ideální na archivaci. Design láhve opět klade důraz na historii Templářského řádu. Etikety jsou vyrobeny ze speciálního ručně vytrhávaného papíru a jsou na něm uvedeny úryvky z dobových listin dokládající působení řádu na území České republiky. Z této řady musíme vyzdvihnout hlavně čokoládový Modrý Portugal 2009 PS, který se dostal do Salonu vín České republiky. A také barrique Merlot 2009 PS, který získal zlatou medaili na Vinexu.