Víno z Čejkovic

Čtvrtečníci "U Kočky"

Doba letních dovolených je v plném proudy a my se rozhodli, že chceme také ochutnat trošku toho cestování a proto jsme se vydali na takovou menší cestu kolem světa. Přijeli jsme pozvání od našeho dobrého kamaráda Martina Tůmy na degustaci zahraničních vín, ale zastavili jsme se i na naší Moravě. Poslední červencový čtvrtek jsme se tedy sešli ve vinotéce "U Kočky" v Mutěnicích.

Všichni se na tento jak degustační tak gastronomický zážitek těšili a to se také promítlo v počtu účastníků našeho menšího zájezdu. Vinotéka byla plná žíznivých krků, stoly ozdobeny všelijakými výbornými pochutinami a tak se mohlo začít. Před sebou jsme měli 35 vzorků.

Před samotnou degustací jsme se osvěžili růžovým šumivým vínem Perlé od Jana Plačka, které přinesl k ochutnání Jakub Šamšula.

K letnímu parnému dni nám Martin přichystal vína ozvěžující, která přesně padla k počasí. Jako nultý vzorek jsme ochutnali takovou raritu - Sauvignon 2009 z Jihoafrické republiky, kde hrozny vyzrávají velice brzy a proto můžeme hotové víno pít již v březnu nebo dubnu. Dále jsme ochutnali vína ze sousedního Rakouska, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Španělska, Nového Zélandu a také naše moravská vína.

Z vín bílých nás nejvíce oslovil Muškát žlutý 2008, vinařství Regele, Rakousko. Byl označen za velmi harmonické víno. Opomenout nemůžeme ani Sauvignon 2006 a Sauvignon 2008, oba z Nového Zélandu.

Tento večer jsme měli možnost ochutnan velkou škálu růžových ("letních") vín. Jedničkou se pro nás stal Cabernet Sauvignon Rosé 2008, vinařství Vino Hort ze Znojma. Pan Hort je označen za průkopníka ve výrobě právě růžových vín. On sám svá růžová vína označuje za tzv. "plážovky". Také Merlot rosé 2008 od sdružení vinařů Nečas & Průdek z Rakvic se velmi líbil. Jeden z vinařů jej označil za víno "sexuální"!

Z červených vín nás zaujalo Zweigeltrebe 2007, vinařství Josef Dockner, Rakousko. Rulandské modré 2006 z Nového Zélandu, oblast Marlborough a také španělské Faustino 2008 z oblasti Rioja mile překvapilo.

Po degustaci Staňa Hřiba bouchnul pár sektů na oslavu narození svého syna, kterého jako správný vinař, nemohl pojmenovat jinak než André. Ještě jednou gratulujeme hrdému tatínkovi!