Víno z Čejkovic

Čtvrteční bloudění mezi sklepy

Ve čtvrtek jsme navštívili vinařství Mezi sklepy rodiny Pavkových. Degustace byla svižná, záživná a celkem jsme si pochutnali na více jak 18 vzorcích. Po celou degustaci se o nás výborně staral nejmladší člen rodiny Richard, v průběhu večera se dostavil i nejvyšší, pan Pavka a nakonec přišla i panímáma - paní Pavková, která nám navařila skvělou večeři. Čekali jsme, že nás poctí svou návštěvou i dcera Michaela, ale ta byla bohužel zaneprázdněna, byla na manikůře. :))

Při příchodu jsme všichni popřáli paní Pavkové ke středečnímu svátku MDŽ a pak jsme už mohli začít náš čtvrteční svátek MDŽ - mezinárodní den žízně.. Začátek patřil Neuburskému, kabinetnímu vínu. Byl dělán bez kvasinek, před cca třemi dny přidán bentonit a do měsíce se bude lahvovat, jak nám řekl syn nejvyššího Ríša. Druhým vzorkem bylo Veltlínské zelené v pozdním sběru s cca 4 g/l zbytkového cukru, dále Sauvignon - vyčeřený, přefiltrovaný s krásnou chutí zelených tónů s 6 g/l zbytkového cukru a 6,5% kyselin. Tramín červený s 22°NM při sběru, 13,5 % alk., 5 g/l kyselin, sbírán z více čejkovických tratí. Merlot rosé v pozdním sběru, již zatříděný s 12,7% alkoholu a 6,3 g/l kyselin, kde proběhla macerace cca 4 hodiny.

 

Po těchto čtyřech vzorcích nám byl do skleniček nalit Muškát moravský, kabinet. Do ledna ležel na jemných kalech. Chuťové buňky na jazyku nám hlásí POZOR. Citronově limetkové tóny jsou fantastické. Úžasně typicky odrůdový muškát se skvělou aromatikou, super víno. Dále z bílých vín jsme měli suchý Hibernal s 15% alkoholu a Rulandu šedou s 23° NM při sběru, kde převládaly jogurtové tóny. "Rulanda má něco mezi 11 a 12 g/l zbytkového cukru, měla teplejší kvas, to je pravda. Jsme zvyklý na aromatičtější pinot, ale na to, že to dělal taťka, tož dobré, já byl v tu dobu v nemocnici", říká Richard...:))) 

 

Po těchto bílých vínech jsme přešli na vína červená. Prvním vzorkem byl Dornfelder v pozdním sběru, ležící v sudu čtvrtého-pátého plnění s cca 6 g/l kysl., odbourán do nule. Dále Cabernet Moravia natažený ze dvou sudů. První sud je úplně nový a druhý jednou použitý. Víno má kolem 13% alkoholu - moc dobrý "hlaďounký" Cabernet. Pinot noir - další vzorek. Přívlastek výběr z hroznů s 25,8° NM. Při sbírání hrozny téměř zeschnuty, zřejmě proto dosáhnul takové vyzrálosti. Pinot leží v novém sudu François Frères, v plánu ještě nechat ležet minimálně dva roky - neskutečný pinot. Už teď ve vůni cítit bylinky, doslova celý bylinkový ráj Sonnentor. Víno má skvěle našlápnuto, je se na co těšit. 

Do teď jsme chutnali vína z ročníku 2016, ale nyní jsme přešli na ročník 2015. Richard nám nalil Ryzlink Rýnský v pozdním sběru (2015), který byl ze 75% v sudu, zbytek v nerezu. Dosud nesířený, čeřený. Opět pecka, jak říká sklepmistr, jedná se zatím jen o pokus, ale ...pokus velice zdařilý a chuťové pohárky opět hlásí POZOR. Krásná žlutozelená barva, výborně máslový buket, s jemnou kyselinkou vyváženou zřejmě příjemnou vyzrálostí hroznů, jemný náznak lipového květu - výborné víno. Pak jsme ještě pokoštovali Tramín červený a Ryzlink Rýnský z ročníku 2016 a následovaly tři skvosty na závěr večera. Minerální Sauvignon ročníku 2013, který je v Salonu vín, Samotář, kterého ne třeba snad představovat a výborná večeře v podobě vepřových výpečků...:))) 

 

LK