Vína z Čejkovic
Dobrý večer, při brouzdání po internetu jsem náhodou narazil na vaše stránky. Vaši prezentaci pokládám za velmi zdařilou. Velmi mi chutnají moravská vína, zejména z oblasti Mikulova, která bohužel v nabídce nemáte. Víno z Čejkovic znám pouze prostřednictvím společnosti Templářské skepy Čejkovice a přiznám se, že mě neoslovila. Proto by mne zajímalo, zda je nějaký principiální rozdíl mezi víny z těchto oblastí, nebo zda je odlišnost v kvalitě a chuti dána především technologií zpracování té které vinařské firmy.
Děkuji za odpověď.
V.K.
Vína z Čejkovic xTemplářské sklepy
Falko - 15. 7. 2008, 21:50:55
Domnívám se, že nelze zařadit produkci z Templářských sklepů k typickému produktu z Čejkovic. Jedná se spíše o marketingově zdařilou akci. Rozlišujte prosím Templářské sklepy a ostatní nabídky vinařů z Čejkovic. Jsou to zcela jiná vína. Většina vinařů z Čejkovic má webovky a lze je získat např. na www.cejkovice.cz /firmy a podnikatelé.
Re: Vína z Čejkovic xTemplářské sklepy
René Bárta - 17. 7. 2008, 00:53:24
Dobrý večer milý Falko, webovky většiny vinařů (tedy všech) jsou k získání přímo zde.
A pokud se Templářských sklepů týče, žádné víno není stejné jako druhé. A myslím si, že tak ostentativní diferenciace vín z produkce Templářských sklepů není na místě. V žádném případě vám neberu váš vlastní názor na vína, která jste ochutnal, přesto bych byl velmi opatrný ve vytváření nějakých obecně platných názorů, či dogmat... Názor na víno nechť si udělá každý sám.
Pravdou zůstává, že čejkovická vína oslovují velmi široké publikum, bez ohledu na výrobce. A to je dobře, o to nám všem v Čejkovicích jde.
Hezký večer s vínem z Čejkovic.
René Bárta
Vína z Čejkovic
L.K. - 5. 3. 2008, 21:42:37
Dobrý večer, já osobně mám vína z Čejkovic moc rád. Nechci se pasovat do nějakého znalce moravských vín, ale "několik" lahví jsem už také vypil. Patřím k těm, co mají víno rádi a rádi posedí s přáteli u vína, které chutná. Neznám všechny vinaře z Čejkovic a okolí, ale ochutnal jsem vína od pana Bízy, Sýkory, Hřiby, pánů Veverků a také od pana Horáka z Vrbice nebo pana Tetura či Mádla z V. Bílovic, což je vše jen kousek od Čejkovic a musím říct, že je jen málo vín, které bych si s radostí nedal znovu. Nechci, aby tato má reakce zněla jako srovnání různých podoblastí, je to jen můj, podotýkám velmi laický, pohled.
Přeji vám všem vše dobré po celý rok.
Re: Vína z Čejkovic
V.K. - 17. 3. 2008, 20:36:56
Také sdílím názor na vína z Čejkovic. Léta jsem jezdil za vínem do Velkých Pavlovic, ale díky náhodě jsem již třetím rokem věrný Čejkovicím. Mimo jmenované vinaře stojí za zmínku i pan Hlinecký, od kterého je to k vám YAXI jen malý kousek...... :)
Re: Vína z Čejkovic
yaxi - 7. 3. 2008, 09:38:51
děkujeme za váš příspěvek. jsme spolu s vinaři rádi, že vína z čejkovic a přilehlého okolí, které také rádi našim hostům pomáháme objevit, se těší stále větší oblibě. zdejší vinařské firmy jsou vskutku velmi ambiciózní a milovníci vína jsou často velmi překvapeni, jaká velká vína vznikají na "druhé straně dálnice" :)
rené bárta
vína z čejkovic
yaxi - 27. 2. 2008, 13:36:42
dobrý den,
těší nás, že se vám naše stránky líbí. nejsem si zcela jist, zda vám mohu na váš dotaz na tomto místě poskytnout vyčerpávající odpověď, ale zjednodušeně se o to pokusím:
každé víno je ve své finální fázi ovlivněno celou řadou faktorů, formujících jeho charakter. jednak je to surovina (poloha/půdní a klimatické podmínky/kvalita hroznů/odrůda...), dále pak zpracování (metoda/rukopis vinaře...) a zrání (školení/skladování). neliší se tedy jen vína jednotlivých vinařských regionů, ale i sousedících výrobců jedné vinařské obce. pokud se týká srovnání vín z okolí mikulova a čejkovic a pomineme-li proměnlivé faktory jeho zpracování a zrání, je jejich rozdílnost primárně dána již odlišnými půdními podmínkami (terroir). jelikož většina mikulovských vinic leží na vápencovém masivu pálavy s vyšším obsahem vápníku, vyznačují se mikulovská vína často plnější minerální chutí. půda v okolí čejkovic je rozmanitější a vedle stop vápníku (vápencové písky) je obohacena i o prvky pestrých jílů, slínů a sprašů. tato rozmanitost je patrná i u vín čejkovských vinařů.
pokud se týká vín společnosti "templářské sklepy":
tato firma vychází z tradice, má nápaditý marketing, silnou pozici na trhu trhu a se svou produkcí 3mil. láhví za rok dokáže oslovit širokou škálu konzumentů. je proto pochopitelné, že se vinařská filozofie velkoproducenta vín zásobující obchodní řetězce od vinařské filozofie malovinaře nepatrně liší.
pokud se týká vín samotných, charakter těch templářských bývá plný až robustní, mnohdy s vyšší kyselinkou. častým prvkem bývá i určitá rustikálnost, vznikající způsobem výroby a zřejmě i charakteristickým klimatem původních a velmi starých sklepů, ve kterých toto víno zraje.
k výše uvedenému zbývá ještě dodat, že oblíbenost jakýchkoliv vín (bez zjevné kvalitativní vady) je často spojena s otázkou preferencí, které vycházejí s osobních zkušeností. tedy z toho, k jakému názoru a představě „dobrého vína“ se na základě vinařských poznání daný člověk dopracuje. pokud tedy někdo je zvyklý pít selská vína „strýců z moravy“ nebo vychází z jejich báze, určitě si v těchto vínech své zalíbení najde. má-li někdo první zkušenosti s lehkou elegancí vín středomořských oblastí nebo svěžími víny mladých a moderních vinařství u nás, je možné, že jej tahle vína neosloví.
(v současné době firma disponuje novými technologiemi i prostory, takže je možné, že se to i na části jejich vín projeví. ve vínech posledních ročníků je tento svěží vítr již patrný)