Víno z Čejkovic

Začínáme čtvrtkařit - Jirka Radocha

Roku 2014 odzvonilo a všichni Čtvrtečníci očekávali, kdo bude tím prvním, který pozve na vína ročníku 2014. Nakonec tíhu situace na sebe vzal jeden z mladších vinařů a to Jiří Radocha. Jirka je milovníkem svěžích mladých sycených vín a jako welcome drink nám nabídl Muškát Frizzante. Víno s nižším alkoholem, silnou aromatikou a příjemným zbytkovým cukrem nás velmi oslovilo. Další oblíbenou odrůdou Jiřího je Neuburské, které vyrábí jako jeden z mála čejkovických vinařů. Kabinetní Veltlínské zelené pochází z výsadby dvou klonů s následnou dvanáctihodinovou macerací, což se projevilo v odrůdové aromatice, ale i ve výrazné kořenitosti vína. S macerací si Jiří pohrál i u odrůdy Chardonnay, která byla sbírána nadvakrát a jedna byla macerována 12 hodin a druhá 24 hodin. Velmi expresivní bylo Sylvánské zelené - vůně sušených fíků, mandarinek a meruněk v chuti s jemným zbytkovým cukrem.

"...dovezl korbičku krásně žlutých zdravých hroznů, sem se málem rozplakal, když jsem to viděl..."

Rulandské modré rosé bylo dvojitým předsběrem této odrůdy, z jehož zbytku se vyrábělo víno červené. Víno s extrémní aromatikou, jemně jahodové, ovocité s velmi příjemnou barvou. Rosé z odrůdy Frankovka vyrobil letos Jirka poprvé. Každoročně z této odrůdy vyráběl víno červené díky vysokým cukernatostem hroznů, ale letos díky ročníku to nevyšlo. Jedná se o kabinetní lehké víno s vůní grepů.
Polotovarem bylo cuvée Bohuš z odrůd Cabernet moravia, cabernet sauvignon, rulandské modré a zweigeltrebe ve variantě rosé. Cuvée je připraveno na frizzante.
Broskve a černý rybíz, to byly hlavní vůně Hibernalu. Jiný styl ukázal Tramín. Tóny přezrálosti, až vůně ledových vín.
Z červených jsme ochutnali velmi zajímavý Modrý portugal, Neronet a Rulandské modré, které je již v sudech a to z třetiny nových a dvou třetin použitých.

"...na poslední dvě propustky, co jsem byl venku jsem špatně dopadl..."

A jak je již u Jirky zvykem, ochutnali jsme i nějaký ten archiv po taťkovi. Jednalo ve o Veltlínské zelené z roku 1999. Po zhodnocení degustace jsme se šli klouzat domů.